Тъща разби банда в агенцията по рибарство

Тъща на инспектор в Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) помогнала да бъде разбита група, източила с измама 59 973 лв. от еврофондове. При акция на звено „Антикорупция” към ДАНС и прокуратурата в понеделник вечерта в Бургас били арестувани шефът на агенцията Янчо Янев, инспекторът Златин Георгиев и Петър Генев от рибарското сдружение „Морски звуци”. Това съобщи вчера Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

„Провежда се разследване в Бургас, София и Ямбол. Иззети са множество документи и компютри. Разследва се злоупотреба с евросредства”, каза Арнаудова. От март до октомври 2015 г. Златан Георгиев точел пари от евросубсидии за рибарство. Преди да стане инспектор, той управлявал фирма „Капитан Z” ЕООД и сдружение «Морски звуци». После убедил тъща си Бонка Тодорова да стане управителка на дружеството, като й носел да подписва документи, включително и с невярно съдържание. Жената имала пълно доверие на зет си и не знаела, че става жертва на измама. Фалшивите данни били предавани на ИАРА. Един от неверните  документи например бил разрешително за улов на калкан. Петър Генев от  „Морски звуци” бил упълномощен от тъщата Бонка да получава субсидиите.

Схемата била осъществена със знанието на шефа на ИАРА Янчо Янев. Прокуратурата ще иска да бъде отстранен от длъжност. До редакционното приключване на броя не бяха повдигнати обвинения на задържаните. За източване на еврофондове с фалшиви документи законът предвижда затвор от две до осем години.

Янев е третият шеф на ИАРА от 2007 г. насам, който става клиент на прокуратурата за длъжностни престъпления.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право