Тютюнджии протестираха заради разлика в премиите

Тютюнопроизводители от района на Гоцеделчевско палиха бали с тютюн и протестираха край пътя на село Господинци. Полиция охраняваше разбунтувалите, за да не излязат и блокират пътя за ГКПП-Илинденци-Ексохи, както се бяха заканили хората.

Те настояват да се преразгледа начина, по който се определя размера на националните доплащания за реколта 2016 г. по сортови групи. Втората причина за недоволството им е, че гръцката фирма „Лийв Табако Михайлидис” продължава да дължи пари на стотици стопани, по техни сметки над 1 млн. лв. Настояват гърците да се издължат в най-кратки срокове, а не чак в края на месец май, както са заявили от дружеството на среща с кметове от региона.

Според тях става въпрос за явна дискриминация към хиляди тютюнопроизводители. "Това се случва, след като вече на два пъти Върховен административен съд осъди земеделското министерство за реколти 2013 и 2014 г. Причината е в липсата на равнопоставеност при премираното в периода 2007-2009 г. референтно количество тютюн от сортова група „Басми", сподели водачът на протеста Иван Сабахлъков.

В момента предложението на МЗХ е за тютюнопроизводители с референтни количества до 2 тона да се плаща по 2,45 лева на килограм, за тютюнопроизводители с референтни количества над 2 тона - по 1,65 лева, а за тези, които са произвели до 1 тон – 2,55 лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България