Тютюневите складове предвидени за жилища от италианците

Отхвърленият проект на италианските собственици от  дружеството „Р.И.П.А.“ ООД, които искаха през 2010 г. да демонтират тютюневите складове, декларирани като културни ценности и част от прочутия архитектурен ансамбъл на ул. „Иван Вазов“ в Пловдив. В проекта им имаше и искане за последващо преизграждане и надстрояване на въпросните сгради с по няколко етажа.

Не е изключено провалени бизнес планове да стоят зад палежа на тютюневите складове в Пловдив, научи „Труд“.Италианските братя Паоло и Рикардо Каральо искали да превърнат емблематичните сгради в луксозни апартаменти и офиси.

Още през 2010 г. тяхното дружество Р.И.П.А. ООД, представлявано от бившия почетен консул на Италия в Пловдив Пиетро Луиджи Гиа, поискало от Министерството на културата одобрение за „Комплексен инвестиционен проект за обществено и делово обслужване“. От ведомството на Рашидов го отхвърлили, тъй като проектът предвиждал демонтаж на складовете, надстрояване и изграждане на подземни гаражи.

Подпалените тютюневи складове са част от групов паметник на културата, наречен „Уличен ансамбъл „Иван Вазов“ - „Цанко Дюстабанов“ (по имената на улиците, на които се намират). Отделно от това два от тях са декларирани и самостоятелно като културна ценност. Сградите са защитени по смисъла на Закона за културното наследство, съобщиха от Министерството на културата. Оттам информираха, че са предали цялата документация на прокуратурата Складовете са закупени от Р.И.П.А. ООД през 2005 г. за 1,8 млн. лева от държавния по това време "Булгартабак".

Вчера „Труд“ потърси купувачите на складовете, за да ги попита защо не са охранявали и опазили своята собственост. От офиса им в Пловдив съобщиха, че не са в България, и ни препратиха към адвоката им Руслан Смилянов, който обясни, че няма отговор защо клиентите му не са опазили собствеността си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България