Тютюн за дъвчене хит в Англия

Тютюнът за дъвчене е хит сред футболните звезди и подрастващите в Англия. Това признаха от федерацията на Острова, като изразиха своето притеснение от нарастващото използване на продукта, популярен като снус.

Преди Европейското първенство във Франция фотографи заснеха актуалната по това време звезда Джейми Варди да напуска лагера на националния отбор с пакет тютюн за дъвчене. В своята автобиография нападателят на "Лестър" признава, че това е един от вредните му навици.

"От първия си ден при "лисиците" използвам снус и никотинови лепенки, които поставям около венците си за около десет минути - пише Варди в своята книга. - Изглеждам тъпо, но ми помага да се успокоя и концентрирам."

Продажбите на снус са забранени във Великобритания от 1992 година, заради причиняването на рак. Въпреки това, продуктът може да бъде закупен лесно по интернет. Така правят доста футболисти от Висшата лига. В последно време обаче към тютюна за дъвчене прибягват и таланти от школите на грандовете.

Вестник "Сън" твърди, че юноши ползват снус на терена преди футболните си срещи. Имена на отбори не се споменават.

А снус торбичките са сред наблюдаваните от световната анти-допингова агенция стимуланти. Във всяка има по 27,3 милиграма никотин, който помага за концентрация и бдителност.

"Наясно сме какво се случва и наблюдаваме, засега - каза Джон Брамал, изпълнителен директор в английската футболна федерация. - Обмисляме срещи с всички футболни клубове и ще се борим заедно."

От "Лестър" коментираха лаконично, че играчите от тима стриктно спазват анти-допинговите разпоредби.

Снимка: Twitter

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят