Убиецът на Виола поиска по-лека присъда

30-годишният наркоман Стефан Станев получи 25 години затвор от първата инстанция

Стефан Станев, осъден на 25 г. затвор за жестокото убийство на приятелката си Виола Николова, поиска от Софийския апелативен съд (САС) по-лека присъда. Магистратите ще се произнесат след около месец.

“Измина почти една година, откакто причиних смъртта на Виола. Няма и един ден, в който да не се разкайвам за това. Искам да споделя една сентенция – животът се ражда и животът умира”, заяви пред САС вчера Станев. Адвокатът му също поиска по-леко наказание като се позова на мисъл на Аристотел - “Законът е разум, освободен от страст”. Прокуратурата и адвокатът, който представлява семейството на убитата Виола, поискаха по-тежко наказание за Станев. Те настояха да се преценят пак смекчаващите вината обстоятелства и фактът, че подсъдимият е наркозависим.

Според адвокатът на Станев клиентът му е пристрастен към дрогата от 13-годишен и страда от биполярно разстройство и това не трябва да се отчита в негова вреда.

На 3 ноември м.г. Софийският градски съд (СГС) приключи делото за жестокото убийство само за един ден. Процесът мина по съкратената процедура, след като 30-годишният наркоман призна вината си. Тогава СГС отхвърли гражданския иск на родителите на убитата Виола с мотива, че може да затрудни и забави процеса. Вчера адвокатът на почерненото семейство възрази и срещу отхвърлянето.

Убийството на 29-годишната Виола Николова бе извършено в нощта срещу 23 юни 2017 г. в дома на Станев в столичния кв. “Св. Троица”. Станев я пребил със стик за голф, а след това я ръгал многократно с нож. На сутринта позвънил на своя приятелка и я поканил в дома си. Признал й, че е убил Виола и й показал трупа. Няколко часа по-късно потеглил за Созопол, където бил задържан, а наркотест установил, че е употребил коктейл от няколко вида дрога – марихуана, амфетамин, екстази и кокаин. Преди убийството бившата жена на Станев подавала серия от сигнали срещу него, но никой не обръщал внимание на жалбите й.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право