Убиецът на Никола Терзиев се изправя пред съда

Бейтула Исмаил, който предизвика катастрофа и уби 23-годишния Николай Терзиев на автомагистрала „Хемус“ в края на лятото, се изправя пред съда. Обвинението срещу 28-годишният от Дулово е за причиняване на смърт по непредпазливост при управление на МПС с превишена скорост, като подсъдимият е нарушил правилата за движение по пътищата, свързани с избора на скоростта и маневрирането по пътното платно, съобщиха от прокуратурата.

Тежкото пътно-транспортно произшествие стана около 22,30 часа на 28 август 2016 г. Никола трябвало да достави поръчка в бизнеспарк „Варна“. След доставката на стоката той се прибирал по автомагистралата със служебния автомобил „Шевролет спарк“. Зад него в посока Варна в дясната лента за движение пътували други три автомобила.

Подсъдимият Бейтула управлявал „Фолскваген голф“, който бил конструктивно изменен с цел увеличаване мощността на двигателя и поддържане на по-висока скорост от заложената от производителя. Колата му пътувала в лявата скоростна лента. Бейтула предприел изпреварване на колоната от автомобили, пресветвал с фаровете, за да му дадат предимство, като управлявал със скорост 215 км в час при разрешена в този участък скорост от 80 км в час и пътен знак.

Така с бясна скорост Бейтула застигнал колата на пострадалия Никола. Високата скорост не му позволила да владее автомобила си и започнал да навлиза в дясната лента. Опитал да намали скоростта и успял да достигне до 145 км в час. Ударил с предната дясна част шевролета на Никола и продължил движението си напред и вдясно. От удара успял да изблъска колата на Никола към десния банкет на пътя. Шевролетът разкъсал металната мантинела, преминал в десния ръкав на бул. „Атанас Москов“, преобърнал се и паднал по таван на пътното платно.

Повиканият на място от свидетели на тежкото пътно-транспортно екип на спешната помощ констатирал смъртта на Никола.

Арестът на Исмаил се осъществи благодарение на личната намеса на премиера Бойко Борисов, след като сестрата на жертвата пусна във фейсбук писмо, до него със заглавие „Г-н Борисов, вече даже не ги и хващате“.

Ден след като научил за тази публикация, министър-председателят се срещнал със семейството, като извикал на срещата главния прокурор Сотир Цацаров и министрите на вътрешните работи и правосъдието Румяна Бъчварова и Екатерина Захариева. „Обещаха ми пълна подкрепа и затягане на мерките при смърт на пътя“, каза майката на жертвата Анелия Терзиева.

Оказа се, че синът й се е снимал с Борисов по-рано, когато той беше главен секретар.

 

Подсъдимият Бейтула е осъждан за причиняване на смърт по непредпазливост  в друго ПТП, но вече е реабилитиран. Справка по делото показва, че са му налагани многократно наказания за нарушаване на правилата за движение, свързани със скоростта.

Предстои делото срещу подсъдимия Бейтула И. да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание от 2 до 6 години лишаване от свобода.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право