Убиец иска 4000 лв. заради пранги

Искът му срещу Главна дирекция „Охрана” е отхвърлен, но той може да обжалва

Правил е опит за самоубийство

Ветеринарен лекар от Шумен, който уби баща си и е зад решетките за 15 г., поиска 4 000 лв. обезщетение, защото го държали с пранги на краката по време на три съдебни заседания в Окръжния съд в града през 2016 г.

Искът на Ивайло Пенчев (49 г.) е срещу Главна дирекция “Охрана” към Министерство на правосъдието, защото бил поставен в унизително положение, почувствал се потиснат, човешкото му достойнство било накърнено, а депресивните състояния, в които изпадал, се обострили. Административният съд в Шумен е отхвърлил иска, а затворникът, който лежи в Ловеч, може да обжалва пред Върховния административен съд.

В решението на магистратите е обяснено, че Пенчев е с присъда от 15 г. при първоначален строг режим, бил е подсъдим за умишлено тежко престъпление и се води особено опасно лице. Затова служителите са действали при спазване на чл.23, ал.4, т.6 от Правилата за условията и реда за осъществяване на конвойната дейност. Освен това страдал от психическо разстройство след претърпяна в детството травма, подлаган е на лечение, имал е опит за самоубийство и се изисква по-засилен охранителен режим. Магистрати уточняват, че в конкретния случай употребата на белезници на краката е било абсолютно необходимо и законово оправдано. Съставът не се е повлиял и от показанията на майката на Ивайло, която забелязала, че краката му са зачервени и охлузени.

 

Препоръки към правосъдния министър

Омбудсманът: Инструкциите за конвоиране с окови са незаконни

Синджири само при необходимост

Инструкциите, в които се регламентира конвоирането на арестанти и затворници с белезници, пранги, колани със синджири на кръста и др., противоречат на закона, в който са изброени случаите за употреба на тези помощни средства при агресивно поведение. Това обявиха в доклад от службата към омбудсмана Мая Манолова, която следи местата за лишаване от свобода.

Отправени са препоръки до правосъдния министър Цецка Цачева да сложи край на тази практика, както и на начините за конвоиране на пациентите от Затворническа болница. Докладът е резултат от проверки в два ареста и Софийския затвор, извършени от 19 до 22 юни, но в него се сочи като нарушение и случаят с отстранената кметица на „Младост” Десислава Иванчева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право