Убийството на Джамал Хашоги засенчи икономическите реформи в Саудитска Арабия

Убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги засенчи икономическите реформи на принц Мохамед бин Салман, пише The New York Times.

Вестникът заяви, че кризата с убийството на журналиста се е случила в момент, когато Саудитска Арабия вече се бореше финансово с ниските цени на петрола и трудности в растежа на частния си сектор в страна с "все по-младо население".

"Това е както политическа, така и икономическа криза", заяви пред вестника Карън Йънг, изследовател от американския институт по предприемачество. "Дневният ред за икономическата реформа е донякъде изкривен. Не мисля, че е това е края, но определено е налице застой, най-вече защото това зависи от чуждестранните инвестиции и инцидента стана в най-лошият момент."

Последствията от убийството доведоха до това изтъкнатите лидери в бизнеса и финансите, включително министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин и милиардерът Ричард Брансън, да откажат участие от втората годишна инициатива за бъдещи инвестиции в Рияд - опит на престолонаследника да внесе разнообразие в петролозависимата икономика.

Конференцията приключи в четвъртък и "послужи като лакмус за ефефкта от огромните усилия на престолонаследника за реформиране на икономиката на страната".

Саудитският министър на енергетиката заяви, че са сключени сделки на стойност около 56 млрд. долара направени по време на конференцията, много от които са с компании от САЩ.

Някои световни лидери все пак присъстваха на конференцията, като например пакистанския премиер Имран Хан и краля на Йордания Абдула II. Обаче присъствието и на двамата е свързано с пакетите за финансова помощ, които първият искаше и вторият вече получи , пише изданието.

Вестникът добавя, че докато убийството на Хашоги може да е било неуспех в икономическите планове на Саудитска Арабия, като цяло то може да няма въздействие в дългосрочен план.

"Критиците отдавна обвиниха Саудитска Арабия по въпросите на човешките права, което оказва малко влияние върху петролната индустрия на кралството или способността да купува оръжия от страни като Съединените щати и много бизнесмени няма да се поколебаят да работят в авторитарни държави, ако цената е правилна, пише The New York Times.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток