Убийците без право за намаляване на присъдата

Родители на убити деца организираха протест пред парламента срещу съкратеното съдебно следствие

15 882 подписа събрани срещу съкратеното съдебно следствие

Депутатите от Правната комисия подкрепиха на първо четене предложението да има промяна в съкратеното съдебно следствие за тежки престъпления. Ако парламентът приеме поправките, извършителите на убийства няма да могат да се възползват от възможността да се намали с една трета присъдата им. Предложенията са четири - на ГЕРБ, БСП, „Обединени патриоти” и „Воля”. Управляващите предлагат съкратеното производство да остане, но съдът да не бъде задължен да намали присъдата, както е сега. Освен това наказанието да може да се намалява с 1/5, а не с 1/3. Останалите предложения са съкратеното производство въобще да отпадне при тежки престъпления.

Предложението за ограничаване на съкратеното съдебно следствие при тежка телесна повреда и умишлено убийство категорично трябва да се

приеме, каза Сотир Цацаров пред Комисията.

Той коментира и разпространената позиция на Висшия адвокатски съвет против кандидатурата на Иван Гешев за обвинител №1 като каза, че той не е кандидат за техен председател.

По време на обсъждането пред парламента родители на убити деца организираха протест срещу съкратеното съдебно производство, срещу което бяха събрани 15882 подписа. Те бяха сложени в раничката на убитата Кристи от с.Сотиря.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право