Убиха участник в поклоннически поход (обзор)

Убитият Коста Янков е бил редовен участник в най-различни походи.

77-годишният Коста Янков изчезнал ден преди да бъде открит мъртъв

Полицията издирва престъпниците

Възрастен участник в поклоннически поход е убит и се издирват извършителите на престъплението, съобщиха днес от ОДМВР-Перник. Трупът на 77-годишния Коста Янков, един от доайените на туризма и походите у нас, е открит между селата Дрен и Горна Диканя. По тялото имало следи от насилие, а според запознати смъртта е настъпила от удушаване.

Бай Коста, както го наричат всички, участвал в поклонническия поход от Велико Търново до Рилския манастир, по който преди 550 г. били пренесени мощите на Св. Иван Рилски. На 28 юли негови спътници подали сигнал в полицията, че от предната вечер няма телефонна връзка със 77-годишния мъж, който е изостанал от туристическа група. Униформени и кметът на с. Дрен обходили района и след около час бай Коста бил намерен мъртъв. Предполага се, че мъжът може да е влязъл в конфликт с някой местен.

Коста Янков от години е редовен участник в най-различни национални походи. Бил е в пет поклоннически маршрута, свързани със Св. Йоан Рилски. Няколко пъти е изминавал трасето Ком-Емине. Участва в похода “По пътя на Ботевата чета” от 1966 г. С малки прекъсвания е преодолявал разстоянието 35 пъти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право