Увеличават се кражбите от автомобили, паркирани в МОЛ-овете

Крадците все повече използват т. нар. тапи - устройства, които заглушават сигнала от алармата и така пречат да се задейства централното заключване на колата. Това казаха от полицията и призоваха хората да проверяват дали автомобилът им действително е заключен, дори да има звуков и светлинен сигнал от алармата. Потърпевши обаче настояват за повече ефективна охрана, особено на паркингите в МОЛ-овете.

"Паркирах ..., трябваше да пазарувам, за да си подготвя материалите за обучението, което ми предстоеше на следващия ден. На мен лаптопа ми е основно оръдие на труда. Образно казано това е моята интелектуална мотика, с която си вадя хляба, аз имам много информация в този лаптоп, която е безценна, събирана е 15 години.", разказва Йордан Танковски пред БНТ.

И само за едни кратък момент безценната информация изчезва. Лаптопът е откраднат от автомобила заедно с два външни хард диска, на които има копия. Колата е заключена централно с бутона на алармата. Дори издава звуков и светлинен сигнал. Но собственикът й още не подозира, че въпреки това тя е останала отворена.

"Те казаха - трябва да подадете жалба в полицията. От там те по най-бързия начин ще дойдат да проверят камерите. Е да де ама това стана може би чак на третия ден. Ами те през това време те могат да продадат всичко. След като пише, че навсякъде има видеонаблюдение - вие виждате тези табелки, всеки човек си казва аз съм тук на сигурно.", добавя Танковски.

"С голяма степен на вероятност може да се предположи, че тук е използвано техническото средство т. нар. тапа. Тази тапа е с вид на дистанционно управление като в близост до автомобила спира подаването на сигнала от алармата към централното заключване на автомобила и по този начин на практика автомобила остава незаключен.", коментира Владислав Радулов - началник на сектор "Криминална полиция" - 6-то РУП.

Затова от полицията призовават хората да проверяват с ръка дали колата действително е заключена.А потърпевшите настояват за повече ефективна охрана особено на паркингите в МОЛ-овете.

"Има организирани групи, които работят така като в повечето случаи са двама или трима души. Един двама остават като наблюдават някой да не ги види и в този момент да дойде до местопроизшествието, а другият в близост на около 15-20 метра от автомобила задейства въпросното устройство.", разказва Владислав Радулов - началник на сектор "Криминална полиция" - 6-то РУП.

Откраднатият преди близо 3 седмици лаптоп все още не е намерен. Полицаите проверяват заложните къщи и обявите в Интернет. А собственикът му вече е решен на алтернативни методи за издирване.

"Аз съм готов - сега го заявявам ако тези хора някъде ме гледат - готов съм да им подаря двата хард диска просто да ми позволят да си върна цялата информация да си я кача, защото за мен това е знание, това е безценно нещо.", споделя Йордан Танковски.

/БНТ/

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право