Увеличават се чуждите граждани, заселващи се в Търговищко

Снимка: Архив

Броят на заминаващите зад граница остава по-голям

Увеличават се чуждите граждани, които се заселват в Търговищко през последните години. 606 души са променили местоживеенето си от страни от Европейския съюз и Турция през 2017 г., като са се регистрирали в населени места в Търговищко, показват данните на статистическото бюро.

По информация на служби, които отчитат миграционните процеси, основната вълна са изселници, заминали за южната ни съседка през 70-те години, които били без двойно гражданство. Те се връщали у нас и получавали статут на постоянно пребиваващи, а след 3 години, на база на местоживеенето у нас, щели да кандидатстват и за българско гражданство, поясниха специалисти. Най-много такива хора имало в община Омуртаг.

В община Попово пък е друга по-значима група на заселници, които са от страни от Европейския съюз, предимно от Великобритания и Белгия. Те живеят сезонно, но някои вече и целогодишно в тамошните села. Най-често чрез фирми изкупуват изоставени къщи и ги обновяват с цел развитие на туризъм.

Паралелно с увеличаването на чужденците, които се заселват в областта, се наблюдава и ръст на заминаващите, които резонно надвишават пристигащите. 731 жители на областта са променили настоящия си адрес, минавайки на такъв зад граница. В тази категория регионът се разселва основно из страни от Европейския съюз.

Преместилите се в Търговищко от други населени места в страната през миналата година са 2 181 души, отчита официалната статистика. По нейни данни най-голям дял на наливане на нови жители в Търговище имат областите Шумен, Велико Търново и Варна.

1 229 пък са хората, които са променили населеното си място в рамките на самата област. Най-честото движението е към град Търговище, което е свързано с по-добрите възможности за трудова заетост, образование, медицински услуги и други.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони