Увеличава се интересът към тристайните жилища

Делът на новото строителство нарасна до 30-35%

Средната площ e 82 кв.м

Повечето сделки се финансират със заеми

Увеличава се интересът на купувачите към по-големите жилища и новото строителство, коментираха брокери на имоти. Интересът към малките жилища с една и две стаи намалява, а в същото време расте търсенето на тристайни и многостайни апартаменти. Търсенето на къщи е нараснало с 33%, а на тристайни апартаменти с около 40%. Средната площ на закупените жилища в София се е увеличила от 76 кв.м през 2014 г. на 82 кв.м през 2018 г., а средната цена на квадратен метър също бележи ръст от 766 евро на кв.м през 2014 г. до 1199 евро на кв.м. Причината на засиления интерес към по-големи жилища е, че в последните три години пазарът е движен основно от купувачи, които придобиват жилища за собствено ползване и в по-малка степен с инвестиционна цел. Когато се купува имот с инвестиционна цел очакванията са това да е дългосрочна инвестиция за период от поне пет години. 45% от жилищата са придобивани с цел инвестиция, а 55% - за задоволяване на собствени жилищни нужди.

Интересът на купувачите към качествено строителство също расте, за което свидетелства намаляващият дял на панелните жилища в общия обем от закупените имоти и увеличаването на дела на монолитните жилища. Сериозно се увеличава интересът към новопостроените жилища, като делът им нараства от 10-15% през 2014 г. до 30-35% през 2018 г. С ипотечни кредити вече се финансират около 70% от сделките с имоти, което доближава София до европейските пазари.

През 2018 г. пазарът беше добър и се надявамe през 2019 г. да бъде още по-добър и по-балансиран, коментираха брокери на имоти. Купувачите вече са много по взискателни към имотите и не са готови да се сдобият с жилище на всяка цена. Това кара строителните предприемачи да преразглеждат своите очаквания. Прогнозите на брокерите са динамиката на средните цени на жилищните площи да продължи да намалява и това да доведе до удължаване на средния срок за закупуване на имот.

Пазарът на имоти в София е балансиран и няма предпоставки за балон, коментираха брокери на имоти. Това се потвърждава от редица ключови икономически показатели през 2018 г. и в предкризисния период 2006-2008 г. Ръстът на ипотечните кредити сега е около 10%, при над 20% в годините преди кризата. Необслужваните заеми сега са около 11%, докато преди десет години равнището им надминаваше 22%. В периода 2005-2008 г. цените на жилищата нарастваха с 25% на година, а в последните няколко години средният ръст е около 10%. Тези данни показват, че икономиката не прегрява, поради което не може да се говори за балон на пазара на жилищни имоти, коментират експертите.

Средната цена на жилищата в София е нараснала с 11% за деветмесечието на 2018 г., като при панелните жилища е отчетено повишение с 8%, а при монолитното строителство - с 12%, сочат данните на брокери на имоти.

 

Искат добър квартал и паркомясто

180 хил. евро за луксозен двустаен апартамент

Наемите на къщи достигат 2000 евро

При средновисокия и високия сегмент средните цени на двустайните жилища са на ниво между 145 хил. и 180 хил. евро, при тристайните достигат между 210 хил. и 250 хил. евро, а при къщите – до 450 хил. евро, сочат данните на консултантска компания на пазара на имоти. Отстъпката от офертната цена, която продавачите са готови да направят, постоянно намалява. Средните наемни цени на двустайни жилища от средновисокия и високия сегмент се увеличават, като варират между 950 и 1200 евро, а при тристайните апартаменти са между 1300 и 1600 евро. При къщите наемите достигат до 2000 евро, сочат още данните компанията.

Строителството на жилища в средновисокия и високия сегмент е нараснало с 12%, а свободните площи през 2018 г. са около 8%.

Основните фактори при покупката са кварталът, вътрешното разположение и наличието на паркомясто. Сред факторите, които отблъскват купувачите, все повече доминират социалните елементи и липсата на инфраструктура като училища и детски градини, както и на зелени площи, а некачественото строителство остава на по-заден план. При хората, които смятат да придобият имот, използването на собствени средства и на ипотечен кредит е разпределено сравнително поравно, показва проучване на консултантската компания. Клиентите от средновисокия и високия сегмент също все повече обръщат внимание на допълнителните услуги и обкръжаващата ги среда при избора на имот. В София сред кварталите, към които има най-голям интерес, се нареждат “Малинова долина”, “Младост” и “Изток”. Нараства и интересът към жилища извън София.

 

Предпочитат да има училище

Метрото е решаващо за инвестициите

Близостта на планината е плюс за район „Витоша”

“Витоша” е районът в София с най-много издадени разрешения за строеж, като те са основно за строителство на жилищни сгради и в по-малка степен на индустриални и офис сгради. “Малинова долина” е най-динамично развиващият се квартал в района с ръст на инвестициите и строителството благодарение на близостта до метрото и Бизнес парка. Метрото ще продължи да се разширява, а това ще обуславя развитието и на други зони в район “Витоша”, които сега стоят като празни полета. Вече е прието удължаване на метрото с още две спирки в столичния квартал “Младост”. След построяването на метрото хората ще могат директно да се качват на Симеоновския лифт и да посещават планината.

Именно близостта до планината и зелените пространства в кварталите над Околовръстния път кара хората да си купуват имоти и да строят жилища в столичния район “Витоша”. В последно време там се наблюдава насищане с големи вериги магазини, общинска и образователна инфраструктура, като последната е особено силен фактор при решението за закупуване или наемане на имот.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти