Увеличиха двойно присъдата на подсъдим по дело за въоръжен грабеж в Хаинбоаз

Апелативният съд във Велико Търново измени частично присъда, постановена от Окръжния съд по дело за въоръжен грабеж в Хаинбоаз като увеличи наказанието на един от тримата подсъдими. С присъдата на първата инстанция,  Ивайло Василев е признат за виновен това, че на 3 август 2011г на пътя Велико Търново – Гурково, след разклона за село Въглевци, в съучастие с Хосе Мартинез като извършители и с помагачи Иван Райков и Бойчо Тодоров, отнел  сумата от 65 656 лв от Атанас Атанасов.

Магистралните нападатели извършиха обира с автомат Калашников, като простреляха Атанасов и му нанесоха тежки и средни телесни повреди. Василев получи наказание от 18 години лишаване от свобода на първа инстанция. Бойчо Тодоров бе осъден на 15 години затвор, а Иван Райков – 5 години лишаване от свобода. Подсъдимите Ивайло Василев и Бойчо Тодоров са наказани да платят солидарно помежду си сумата от 200 000 лева, в едно със законните лихви, представляваща обезщетение за нанесени неимуществени вреди на Атанасов и 15 000 лв. имуществени вреди.

Присъдата на Окръжен съд Велико Търново е била обжалвана от подсъдимите и частния обвинител Атанас Атанасов и протестирана от Окръжна прокуратура. На това основание в Апелативен съд Велико Търново е било образувано въззивно дело. Магистратите са счели за частично основателен протеста на Окръжна прокуратура относно наказанието на Иван Райков. Така присъдата му от 5 г е увеличена на 10 години лишаване от свобода. Съдът е изменил и режима на изтърпяване от общ в затворническо общежитие от открит тип в строг в затворническо общежитие от закрит тип.

Решението на Апелативен съд Велико Търново подлежи на обжалване или протест пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право