Увеличиха наказанието на мъж дал подкуп на полицаи

Апелативният съд във Велико Търново измени присъда на Окръжния съд в старата столица, постановена за мъж дал подкуп на полицаи, като увеличи наказанието му от 6 месеца лишаване от свобода на 2 години и 8 месеца затвор.

С присъда от 12 март тази година първата съдебна инстанция постановила наказанието за Сашо М.за това, че на 24 април миналата година в Дебелец, като водач на лек автомобил, дал рушвет от 250 лева на В. Й. Й., Д. С. А и Л. М. И. – младши полицейски инспектори в полицейски участък Килифарево към РУ Велико Търново. Подкупът бил, за да не съставят АУАН за това, че управлявал лек автомобил без включени светлини, без поставен обезопасителен колан и без да притежава свидетелство за управление на МПС. За това Окръжният съд постановил 6 месеца затвор и 1000 лева глоба.

Срещу присъдата е бил продаден въззивен протест от Окръжна прокуратура – Велико Търново, на чието основание в Апелативен съд – Велико Търново е образувано дело, което е разгледано в открито съдебно заседание на 14 май и обявено за решаване.

В своето решение, въззивният съд намира, че Окръжен съд – Велико Търново е установил правилно фактическите обстоятелства, но неправилно е приел, че деянието е активно довършено, тъй като полицейските служители не са приели дадения им дар.

Въззивният съд е приел протестът на прокуратурата за основателен по отношение размера на наложеното наказание. С оглед многобройните предишни административни наказания и осъждания, свързани с нарушения на Закона за движение по пътищата.

"Въззивният съд намира, че следва наказанието да се коригира, като се увеличи на 4 години лишаване от свобода, което по реда на чл. 58а от НК да се редуцира до 2 години и 8 месеца лишаване от свобода при първоначален строг ражим, като запазва размера на наложеното наказание „глоба“, пише в решението на апелативната инстанция.

Решението на Апелативен съд – Велико Търново подлежи на обжалване пред ВКС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право