Уволнен от „Левски“ искан в "Челси"

Уволненият от Тодор Батков по телефона Славиша Йоканович като треньор на „Левски“ е на път да поеме „Челси“, актуален шампион на Англия. Новината дойде от Острова, където пишат, че сърбинът е фаворит за поста на Антонио Конте. Италианският мениджър си тръгва след края на сезона. Вероятността да го смени именно Йоканович е огромна. В момента бившият наставник на "Левски" води "Фулъм" в Чемпиъншип. Под негово ръководство тимът се представя изключително силно. Отборът е четвърти в класирането и води люта битка за място във Висшата лига.

А преди три години Йоканович вкара в елита на Англия скромния "Уотфорд". Заради неразбирателство по договора сърбинът напусна "стършелите". Отиде в Израел, където успя да влезе с "Макаби" (Тел Авив) в груповата фаза на Шампионската лига за първи път от 11 години. След това дойде офертата от "Фулъм".

"49-годишният специалист е истински командир в съблекалнята, а като треньор отборите му изповядват атакуващ футбол - пише английското издание "Дейли мейл". - Под негово ръководство "Фулъм" може да се завърне във Висшата лига без звезди в отбора. Приятел е с Жозе Моуриньо, бил е на стаж и при Карло Анчелоти."

Като треньор прави два поредни дубъла с "Партизан" - титла и купа на Сърбия през 2008 и 2009 година. Йоканович навсякъде е постигал успехи като наставник, освен... в България. През лятото на 2013 година пое "Левски". Дебютира със загуба с 1:2 насред "Герена" от "Локомотив" (Пловдив). Постепенно отборът започна да подобрява играта си и загуби само още веднъж под ръководството на сърбина. "Левски" падна от "Лудогорец" с 0:2. В последствие записа четири поредни победи с голова разлика 12:1. Но нулево реми с "Локомотив" (София) на "Герена" се оказа решаващо за бъдещето му. Уволни го Тодор Батков, бивш собственик на "Левски". И то по телефона.

"Решението го взех еднолично след двубоя, бидейки на летище „Шереметиево“ в Русия, чакайки самолета за България - разкри адвокатът на пресконференция през октомври 2013-а. - Говорих с Наско Сираков, Иво Тонев и Христо Йовов (б.а. - тогава директори в "Левски"). Очевидно нещата с Йоканович не се получиха. Мое бе и решението за назначаване на Ивайло Петев. Исках го още през лятото, но тогава реших да дам възможност на директорите да проведат разговори с чужденец, доказал се с опит и име. Единият вариант бе Йоканович. Тогава реших да не поставям на обсъждане кандидатурата на Петев, тъй като ни трябваше треньор с опит в сезона на 100-годишнината.“

Сърбинът, който е бивш играч на „Челси“, бе треньор на „Левски“ в продължение на 12 мача. В тях „сините“ записаха 6 победи, 4 равенства и 2 загуби при голова разлика 21:8.

"Левски" при Йоканович

"Левски" - "Локомотив" (Пд) 1:2

"Пирин" (ГД) - "Левски" 0:2

"Левски" - "Берое" 0:0

"Литекс" - "Левски" 1:1

"Левски" - "Черно море" 1:1

"Любимец" - "Левски" 0:2

"Левски" - "Лудогорец" 0:2

"Левски" - "Пирин" (ГД) 4:0

"Черноморец" - "Левски" 1:3

"Левски" - "Нефтохимик" 6:0

"Славия" - "Левски" 0:1

"Левски" - "Локомотив" (Сф) 0:0

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ