Уволниха зам.-директора на ФБР

Министърът на правосъдието на САЩ Джеф Сешънс уволни вчера заместник-директора на ФБР в оставка Андрю Маккейб два дни преди пенсионирането му, съобщи Ройтерс.

Маккейб бе честа мишена за гнева на президента Доналд Тръмп през последната година.

Сешънс заяви, че е взел решението, влизащо в сила незабавно, по препоръка на дисциплинарния орган на Бюрото и въз основа на доклад на главния инспектор, според който Маккейб е разрешил изтичането на информация към медиите и не е бил откровен, дори под клетва, пред контролния орган относно разследването за имейлите на Хилари Клинтън.

ФБР очаква всеки служител да отговаря на най-високи стандарти за честност и почтеност, заяви Сешънс.

Уволнението всъщност е формално – Маккейб, който е служил над 20 години във ФБР, бе в отпуск от януари, когато доброволно подаде оставка след месеци натиск от президента Тръмп и други републиканци. Но то става само два дни преди 50-ия му рожден ден, когато щеше да добие право да излезе в пенсия с пълен размер. Сега това е под въпрос.

Аз съм нарочен и третиран по този начин заради ролята, която играех, действията които предприех, и събитията, на които станах свидетел след уволнението на Джеймс Коми(бившият директор на ФБР), заяви Маккейб веднага след съобщението на министъра за уволнението му.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка