Уволниха шефка на социален дом, разследват злоупотреби за 200 000 лева

Директорката на два дома за възрастни хора край Лом Наталия Славчева е уволнена дисциплинарно заради тежки нарушения. След сигнал от местната управа за разкрити злоупотреби в големи размери - за над 200 000 лева, полицията е започнала проверка в приютите.

Според експерти на общинската администрация в домовете за възрастни хора с деменция и за стари хора в село Добридол през последните четири години са сключвани фиктивни сделки със съмнителни или несъществуващи фирми на стойност около 185 000 лева. Констатирани са и нарушения на Закона за обществените поръчки при снабдяването на домовете с храни, нерегламентирани командировки за над 33 000 лева, изплащани без законово основание допълнителни възнаграждения на директорката и персонала, липса на хранителни продукти и други. В социалните заведения е липсвала и система за финансово управление и контрол, което е дало възможност за развихряне на злоупотребите, смятат специалистите.

След установяването на изтичането на средства от домовете шефката Славчева е излязла в отпуск, а след това е представила и болнични листове, затова се е наложило общинската управа да вземе разрешение от Инспекцията по труда за уволнението й.

Бившата вече директорка е и общински съветник в крайдунавския град.

„По случая е образувано дело за престъпление по служба на длъжностно лице. Нанесените щети ще се установяват. Наталия Славчева е разпитвана като свидетел”, заявиха от Окръжната прокуратура в Монтана. Община Лом обяви конкурс за нов директор на двата социални дома, в които живеят 75 възрастни хора.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България