Удариха шампанско в борда на новия кораб, построен в "МТГ-Делфин"

Драгата е трета поръчка на холандска фирма

Във варненския кораборемонтен и корабостроителен завод "МТГ-Делфин" се проведе официална церемония по кръщаване на най-новия кораб, произведен в него по поръчка на холандската фирма“ Baggerbedrijf de Boer – Dutch Dredging”B.V.

Това е саморазтоварваща драга, подобрена версия на вече построените "Албатрос" и "Махури" на същия корабособственик. Те са предназначени за поддръжката на плавателни канали, акватории и вътрешни водни пътища.

Новият кораб е с дължина 80 м, до 30 м дълбочина на драгиране и с вместимост на хамбара от 2300 куб. м. Оборудван е с най-новата електронна система за позициониране, проучване и изпълнение на драгажни работи. Килът е започнат в завода на 1 декември 2017 г., а драгата е пусната на вода на 27 ноември м.г., посочи водещия корабостроител Николай Иванов.

Новата подобрена версия на "Махури" има 473 промени, за да се построи "LESSA". Това име даде на кораба неговата кръщелница Хени Кортевек от Холандия. На церемонията присъстваха зам.-посланикът на Холандия у нас Пеетер ван Флийт, кметът на Дордрехт, побратимен град на Варна-Ваутер Колф, депутатът от ГЕРБ Лиляна Павлова, много гости от Холандия и България.

"Винаги е вълнуващо предаването от корабостроител на корабособственик. Искрено се надявам все по-често да има такива прекрасни моменти", каза кметът на Варна Иван Портних.

"МТГ-Делфин" е българската компания сред поканените общо три за строителството на двата бойни кораба на ВМС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони