Удари часът за проверка на паралиите

365 души си купили имоти за над 500 000 лв., а 435 карат луксозни автомобили

Прокуратурата започна проверка на собственици на скъпи имоти за над 500 000 лева и луксозни автомобили от 5 марки, които са купени през 2015 и 2016 г. Акцията е по нареждане на главния прокурор Сотир Цацаров, който получил две справки – от НАП и от Главна дирекция „Национална полиция”.

В някои от случаите имало съмнения, че парите на собствениците не са съвсем законни и може да са от данъчни престъпления, измами или пране на пари. Заради това Цацаров разпоредил да се проверят само физически лица и с какви доходи е придобито имуществото за милиони. В акцията участват прокурори, данъчни и полицаи.

От данните на НАП става ясно, че през 2015 и 2016 г. общо 245 лица са си купили имоти, за които са платили над 500 000 лв., а 120 души са броили над 800 000 лв. В района на София 283 били богаташите, които се проверяват, обясни на брифинг вчера говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. 185 от тях са дали над половин милион лева за имот, а 88 са платили над 800 000 лв.

В района на Пловдив се извършва проверка на 27 души, а във Варна и околностите те са 29. В Бургас и региона 17 души са придобили скъпо имущество, а във великотърновско собствениците са 19.

Разследващите проверяват и собствениците на общо 435 луксозни автомобила от 5 скъпи марки. Проверка показала, че у нас има 50 „Майбах”, 193 „Бентли”, 31 „Ламборгини”, 68 „Ролс-Ройс” и 93 „Ферари”. Марките, които са включени в проверката, били избрани от полицията, посочи Арнаудова. Ако се установи, че собственикът не управлява колата, ще се проверява кой я кара и на какво основание. Луксозно „Ламборгини” бе намерено в автопарка при ареста на Камен Балбузанов-Куката през април м.г. в Плевен. Куката е клиент на спецсъда заради рекет.

„Ще се прави справка за датата на придобиване, законни ли са средствата, с които са закупени имотите и колите, кой е настоящият и кой е предишният собственик”, обясни Арнаудова. „Целта е да се установи какъв е произходът на средствата и ако той е незаконен, ще се търси дали са укривани данъци, дали има пране на пари или има данни за друго престъпление”, добави още тя. По думите й ще се проверява и дали имотните българи са подсъдими по дела, за които присъдата включва конфискация на имуществото.

„Не очакваме, разбира се, всички проверявани да са извършили престъпления. Много от тях вероятно са си платили данъците”, добави Арнаудова. От прокуратурата обаче не пожелаха да дадат информация дали сред собствениците има политици, бизнесмени и по-известни клиенти на прокуратурата и съда.

Всяка година

След проверки НАП събира

по 70-120 милиона лева

Всяка година НАП прави проверки на между 1500 и 2000 души, чиито автомобили и имоти не отговарят на официалните им доходи. В резултат в държавната хазна се събират между 70 млн. и 120 млн. лв. на година, казаха за „Труд“ от Националната агенция за приходи. През миналата година от тези проверки са събрани над 70 млн. лв., а през 2016 г. - над 100 млн. лв.

Настоящата акция за проверка на хората с луксозни автомобили и скъпи имоти се провежда съвместно с прокуратурата. Като целта е, ако бъде установено голямо несъответствие между официалните доходи и притежаваното имущество да се търси и наказателна отговорност. Според Наказателния кодекс, наказателна отговорност се носи за укриване на налози в големи размери, или над 3000 лв. Това означава укрити доходи за над 30 000 лв., като са предвидени по-строги санкции при укриване на доходи в особено големи размери, или над 120 хил. лв.

В стартиралите проверки ще се стигне до реалните физически лица, които карат скъпите автомобили и живеят в луксозните имоти, обясниха от НАП. Ако една кола се води на лизингова компания, или на автокъща, ще се проверят договорите, за да се установи на кого е дадена за ползване. Ако лимузината е дадена на фирма, ще се проверява дали тя е обявила печалба, която позволява използването на такъв автомобил, както и дали лимузината се ползва за лични цели на шефа и платен ли е данък „уикенд“. Ако автомобилът е даден за ползване на физическо лице, ще се провери дали легалните му доходи позволяват да кара такава кола. Ако проверяваният обясни, че е взел парите за колата или имота на заем или ги е получил като подарък, проверките ще продължат към този, който му ги е дал. Така ще се стигне и до богаташи, които дават на манекенки да карат скъпи автомобили.

Марките на прицел

Проблем

Няма сервизи за суперлуксозни автомобили у нас

От 200 хиляди евро нагоре струват като нови моделите от най-скъпите и луксозни марки „Майбах“, „Ролс-Ройс“, „Бентли“, „Ламборгини“ и „Ферари“. Тези производители нямат официални представители в България. Затова се купуват от дилърства в чужди държави, от автокъщи или чрез посредници.

Заможни клиенти често плащат по-висока цена от номиналната, за да се сдобият по-бързо с някой нов модел и да се покажат с него. Това е практика по целия свят. Ето един пример - „Ламборгини Венено“ е най-скъпият модел в актуалната гама на марката с продажна цена 3,9 млн. евро. Производството му е ограничено само до 9 екземпляра. След лансирането му се появи обява в германски сайт за продажба на същата кола като употребявана, но с цена 5,7 млн. евро – почти двойно по-висока.

В повечето случаи суперлуксозните коли по нашите пътища са купени като употребявани, но с малък пробег километри. Освен че не могат да се поръчват директно в България, автомобилите от петте марки срещат проблеми и със сервизирането у нас според изискванията на производителите им, тъй като липсва оторизирана мрежа.

В повечето случаи собствениците на луксозни коли от тези марки използват български сервизи, които нямат лиценз от производителя. Но има и изключения. От централата на Rolls-Royce предлагат следната услуга при повреда – пристига мобилен екип със самолет от Великобритания и съответната екипировка, за да отстрани проблема.

Иначе най-близките официални дилърства и сервизи за „Бентли“ са в Атина и Истанбул, за „Ферари“ – в Атина, Удине и Будапеща, за „Ламборгини“ – в Истанбул, Букурещ и Атина, за „Ролс-Ройс“ – в Истанбул и Атина. „Майбах“ може да бъде поддържан в сервизите на „Мерцедес“ в България. Производството на двете лимузини Maybach 57 и Maybach 62 бе спряно през 2013 г. заради слаби продажби. В момента името Maybach носи най-луксозното изпълнение на S-класата на Mercedes. Бронираната държавна лимузина Mercedes Maybach S600 Pulmann е най-скъпата нова кола с четири врати в света с цена от 600 000 евро нагоре.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България