Ударът на първия сняг 2017 г. (обзор)

Обилният снеговалеж, който продължи повече от денонощие в цялата страна, мобилизира енергетиката, обществения транспорт и фирмите, поддържащи пътищата.

Електроснабдяването на градовете издържа без проблеми, но 849 села осъмнаха вчера без ток. Авариите засегнаха около 185 хиляди домакинства.

Електроразпределителните дружества на ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго-про“ удвоиха екипите за отстраняване на повредите по мрежата. Сутринта в Западна България без ток бяха 116 села, в североизточна част на страната - 658 населени места, а в югоизточната - 75.

Към 13,30 часа без електрозахранване в страната все още бяха 607 селища.

„Предприети са всички мерки за гарантиране на енергийната сигурност на страната“, заяви министър Теменужка Петкова.

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) затвори за движение източната част на автомагистрала „Тракия“ от Зимница до Бургас, където имаше проблеми и в навечерието на новогодишните празници. Забрана за всички видове автомобили беше въведена и за магистрала „Хемус“ в областите Шумен и Варна. Движението беше ограничено в шест области - Търговище, Русе, Силистра, Разград, Добрич и Шумен.

Осем лавини затвориха прохода Петрохан.

Сутринта спря движението на влаковете по два участъка от жп мрежата, съобщиха от Национална агенция „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ).

Поради надвиснали клони над контактната мрежа временно беше затворен участъкът от подбалканската жп линия между Шивачево и Гавраилово. Влакове не се движеха и в участъка Добрич-север - Кардам заради преспи и снегонавявания.

Заради тежките зимни условия от НКЖИ предупредиха, че са възможни закъснения, особено при пътуванията на дълги разстояния.

Два вътрешни полета на летище Варна бяха отменени заради влошената метеорологична обстановка. Самолетът от София в 8,10 часа не излетя. Не се състоя и полетът от Варна за столицата в 8,45 часа.

Маневрите на корабите във всички райони на пристанище Варна бяха забранени заради бурния вятър, чиито пориви достигаха 18 метра в секунда - 65 км/ч.

 

Жълт код за ниски температури, жълт код за силен вятър в 8 области

Жълт код за ниски температури е обявен за днес във всички области на страната. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Температурите ще са минусови.

Жълт код за силен вятър е обявен в областите Видин, Монтана, Враца, Кърджали, Хасково, Бургас, Варна, Добрич. В тези области вятърът ще е с пориви до 20-22 м/сек. При силният вятър вятър има и опасност от летящи във въздуха предмети.

През следващите дни се очаква сибирски студ и на много места в страната температурите ще паднат до под минус 20 градуса, предупреждават синоптиците.

Бялата смърт покоси четирима души

 Мъж на 66 години стана жертва на тежката зимна обстановка. Вчера той бе открит замръзнал на пътя в района на санданското село Враня.

Сутринта в петък след подаден сигнал на тел. 112 за мястото е тръгнала линейка от Сандански, но междувременно мъжът починал.

Двама мигранти бяха открити измръзнали от студ вчера от граничари край бургаското село Извор. От МВР съобщиха, че самоличността им е установена. Това са иракчани на 28 и 35 г. По случая се води разследване.

Друг мъж бе затрупан от лавина в района на Седемте рилски езера. В 11,50 ч е подаден сигнал на тел. 112 и планинските спасители са започнали издирване, след което мъжът е намерен със слаб пулс и е починал, съобщи началникът на ПСС Радко Марков.

Мъж на 53 години е изчезнал в района на исперихското село Вазово. Той тръгнал за работа в 4 ч в петък и се загубил. Мъжът успял да поддържа връзка с колегите си, но след 10 ч тя се разпаднала. Близо 12 часа след като изчезна намериха издирвания мъж от Вазово, съобщи кметът на населеното място Емине Ферахим. Сабри Хюсеин бил намерен от пожарникари на път към общинския център Исперих. Той излязъл в 4.30 ч. сутринта, за да отиде на работа в местна ферма, малко по-късно му се обадил 14-годишния му син, който бил настанен в социален дом с молба да отиде да го вземе. Въпреки че пътищата още не били разчистени, бащата тръгнал към Исперих.

 

Трима починаха от катастрофи Снегът изпрати 40 души в "Пирогов"

40 души потърсиха помощ в "Пирогов" за 12 часа заради лошите метеорологични условия, съобщиха от здравното заведение.

От20 ч вечерта в четвъртък до 8 ч сутринта в петък дежурният екип на болницата е преглеждал основно хора между 18- и 50-60-годишна възраст. Най-често пострадалите са идвали заради фрактури и контузии в областта на китката, рамото и глезена, поясняват от "Пирогов".

По заледените пътища на България между между 5 и 6 януари от пътни инциденти са загинали трима души, а 19 са били ранени, информират от МВР.

Една от жертвите на катастрофи е жена, починала след пътен инцидент, случил се вчера в 12,46 ч на обед край Елин Пелин, съобщиха от МВР.

 

Бедствено положение в Аксаково

Бедствено положение беше обявено вчера в община Аксаково край Варна, съобщи областният управител Стоян Пасев. До тази мярка се е стигнало заради усложнената метеорологична обстановка. Блокирани са повечето пътища между отделните населени места в общината, а видимостта е под 10 м.

Според областния управител до общината ще се осигури снабдяване с вода и хранителни продукти. Той обеща да бъде разчистен пътят до Варна.

Прекъснато е електрозахранването и водоподаването в общината и заради обилния снеговалеж е невъзможно почистването на пътищата, коментира кметът Атанас Стоилов. За овладяване на бедствието вече е въведен в действие общинският план за защита.

Забранено е влизането, пребиваването и движението на МПС в Аксаково. Забранено е и движението на обществения транспорт по утвърдената транспортна схема с изключение на линии с номера 43, 409 и 121. За лекарска помощ за бедстващи Варненската болница трябва да осигури линейки с висока проходимост.

Продават токсични течности за чистачки

Масово се продават течности за чистачки с висока концентрация на метанол, предупредиха от Съюза на българските автомобилисти.

Според тях в 80% от случаите у нас се предлагат продукти с до 30% концентрация на метанол. Това е 10 пъти повече от въведения праг в други европейски държави. Малинка Бондаренко от СБА коментира, че в държави като Австрия, Германия и др. съдържанието на метанол е под 3%.

В големи количества от 50-100 мл той води до смърт, уточняват от СБА. Те твърдят, че колкото по-токсичен е продуктът за чистачки, толкова по-ниска е цената му и на етикета не се отбелязва съдържанието на метанол.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България