Ударът срещу ББР рикошира върху банковата ни система

Кредитът, който обезглави Банката за развитие, не е от извънредните 700 млн. лв.

Групата „Капитал“ действа като терористична медийна организация, обяви изпълнителният директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев

Манипулацията в сайта на „Капитал“ от понеделник, засягаща Българската банка за развитие, успя да настрои премиера Бойко Борисов и повечето българи, че едва ли не банката насред кризата е отпуснала 75 милиона лева на неясно колекторско дружество „Свети Георги Груп“. Прокарано бе заблуждение, че средствата за кредита са взети от 700-те милиона лева, които кабинетът дава на ББР, за да подпомага бизнеса и обикновените хора в критичната ситуация.

Според изпълнителният директор на финансовата институция Стоян Мавродиев става дума за съзнателна подривна дейност срещу важна системна финансова институция като ББР.

„От едната страна имаме медийна група, действаща буквално като терористична организация, взривявайки бомби с лъжи. А от другата страна е тяхното политическо крило говорители от "Да! България“, обясни Мавродиев.

С цялото си интервю в предаването „Лице в лице” на БТВ Стоян Мавродиев потвърди анализа на „Труд“, публикуван във вчерашния брой. В материала, писан преди телевизионното участие на финансиста, категорично се доказва, че личната неприязън на Иво Прокопиев към Мавродиев е в дъното на очернящата кампания. И сега е най-удобното време за тежка атака срещу банката – пандемия и задаваща се невиждана икономическа криза, когато и правителството, и обществото са особено чувствителни.

„Категорична лъжа е, че 75-те милиона са от 700-те млн. лв., които правителството отпусна на ББР. Тези пари още не са влезли в банката, защото капиталът все още не е увеличен. Средствата за сделката са от ресурса, който в последните две години и половина ББР получава от международни финансови институции, финансиращи ни заради доверието в екипа на банката. Забележете – без помощ от българската държава. Нито един лев не сме получили като държавна гаранция от министъра на финансите. Просто доверието в ББР е голямо, защото нашият баланс изглежда добре, резултатите ни са добри. И екипът ни е успял да убеди огромни международни финансови институции, че може да ни се доверят. Става дума за Китайската банка за развитие, Японската банка за развитие, Корейската банка за развитие, Европейската инвестиционна банка“, обясни Мавродиев.

Той се похвали, че средствата, които ББР е получила от чуждите кредитори са с над 400% повече, отколкото когато с екипа му са встъпили в длъжност преди 2.5 години. „Преди да влезем е имало договорени около 700 милиона лева кредити, а сега вече са над 3 милиарда и половина“, каза Мавродиев.

Истината за сделката

„По заема от 75 милиона се работи много преди кризата с коронавируса, от преди 6-7 месеца. Тази криза тогава изобщо я нямаше на хоризонта“, каза Мавродиев. Той разясни, че сделката предвижда със заема колекторската фирма да купи портфейл от необслужвани кредити на 80 % от Пощенска и на 20 % от Общинска банка.

„Тази сделка е обезпечена (от кредитополучателя – б.а.) с над 500 милиона лева активи или над 5 пъти. От 500-те милиона лева 150 са дълготрайни активи под формата на недвижими имоти. Тоест, тезата, че тя е необезпечена е абсолютно фалшива и лъжлива, тя е прах. Но с тази теза се атакуват банката и правителството“, добави Стоян Мавродиев. Той добави, че за срока от 10 години, в който кредитът трябва да бъде върнат, държавата ще печели по 3 милиона лева на година (от лихвите и таксите – б.а.).

„Тези пари ще влязат в държавата, ще се използват за социални програми или ще останат в капитала на банката и ще бъдат раздавани отново като кредити на компании от малкия и среден бизнес“, категоричен бе Мавродиев.

Според него сделката прочиства портфейлите на двете търговски банки и така те ще могат да отпускат повече кредити, гарантирани от ББР, на физически и юридически лица, пострадали от кризата.

„От друга страна помагаме на 8 500 компании и физически лица, в противен случай двете банки ще ги преследват и ще водят дела, ще им запорират имотите и ще пристъпят към директно изпълнение. Посредникът (колекторската фирма – б.а.)не завежда дела срещу длъжниците, може само да договоря чрез споразумения как да събере тези дългове в следващите 10 години. Тоест, те ще бъдат разсрочени и ще се погасяват както могат длъжниците“, обясни още Стоян Мавродиев.

Няма нищо незаконно

Както „Труд“ писа, в сделката няма нищо незаконно – тя е рутинна операция по кредитиране. Тя не може да бъде и развалена, тъй като е приключила преди месеци.

„Сделката е законна и одобрена от Управителния съвет на ББР, а след това от Надзорния съвет, който е назначен от министъра на икономиката Емил Караниколов. Този Надзорен съвет се оглавява от заместник-министъра на икономиката Лъчезар Борисов“, каза Мавродиев. Той припомни, че всяка сделка на ББР над 5 милиона лева се одобрява след много сериозен контрол. Първо минава през експертите и дирекциите на банката, после през нейния Управителен съвет и се разглежда и от Надзорния съвет.

„Така че всичко се прави професионално, прозрачно и по най-високите стандарти“, каза Стоян Мавродиев. И добави, че на обезпечението за кредита от 75 млн. лв. е направена оценка от независими оценители по всички стандарти.

В тази връзка финансистът допусна, че министър-председателят Бойко Борисов не е имал време в сложната обстановка, в която е натоварен с много други тежки функции, да стигне до детайлите.

Перфектни показатели

Стоян Мавродиев коментира и показателите на ББР, откакто той и екипът му са в банката.

Според официалните данни при встъпването му в длъжност ББР е имала 2.4 милиарда лева активи. Сега са с 1 милиард повече или това е ръст с над 35%. Раздадените кредити за малките и средни предприятия и бизнеса са били над 700 милиона лева, а към днешна дата са над милиард и 700 милиона или ръст с над 150%. А привлечените средства от международни институции от 800 милиона лева са нараснали на 3 милиарда и половина. Това е растеж от 420 процента.

„В момента ББР е банката с най-висока капиталова адекватност у нас. Имаме и един от най-високите кредитни рейтинги в България - три пъти Б плюс, даден ни от международните агенции, като ни одитира най-голямата в света одиторска компания Делойт. За да стане това, ни беше направен предварителен одит, резултатите от който са одобрени на най-високо ниво в САЩ“, каза Мавродиев.

Изводите

Фактите показват категорично, че въпросът на кого може да се вярва в казуса със смяната на ръководството на Българската банка за развитие не е сложен.

Атаките на Иво Прокопиев и медиите му срещу Стоян Мавродиев и екипа му започват още от първия ден, в който те влизат в ББР. Абсолютно вярно е, че Прокопиев е с повдигнати обвинения и е подсъдим по сигнали на Мавродиев, по които прокуратурата счита, че има достатъчно доказателства за данъчни престъпления. Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) също смята така, иначе нямаше да запорира сметки и имоти за милиони на Иво Прокопиев и съпругата му.

Истина е, че Прокопиев е сред създателите на „Да, България“, част от червено-синьо-зелената коалиция „Демократична България“, в която са още ДСБ и „Зелено движение“. Бизнесменът участва в срещите за учредяването на формацията, а през януари 2017 година заявява пред Би Ти Ви: „Смятам, че съм част от тази общност. С тия хора мислим по еднакъв начин и нямам никакви притеснения да бъда там“.

Факт е, че малко след манипулациите в „Капитал“ „Демократична България“ поиска оставките на ръководството на ББР и ги получи. Премиерът Борисов беше изправен пред умишлено създаден двуостър избор – или да не се съобрази фалшификацията на „Капитал“ и политическите й говорители срещу ББР, или да отстрани Мавродиев и екипа му. Обяснимо е в тежката ситуация да избере радикално действие.

Със сигурност предстои много сериозен анализ на фактите за действията на шефовете на ББР и фалшификациите на „Капитал”. След него можем да говорим за последиците. Но от сега е ясно, че имаме работа с добре прицелена във времето и институцията манипулация, която застрашава директно и банковата система на България.

Банката за развитие има основна роля в прилагането на спешните икономически мерки срещу кризата, предизвикана от коронавируса. И точно сега не е време властта да се поддава на медийни и политически манипулации, които засягат стабилността не само на банките, а и на държавата и застрашават националната сигурност. А дали в такъв кризисен момент тези фалшификации са и престъпление – това трябва да кажат прокуратура и службите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи