Удар на митниците: Откриха 159 кг марихуана и 4,6 кг кокаин (СНИМКИ, ВИДЕО)

Снимка: Агенция Митници

160 килограма марихуана и 4,658 кг кокаин задържаха митнически служители при два отделни случая, които бяха представени днес на брифинг с участието на директора на Агенция „Митници" Георги Костов и административния ръководител на Апелативна прокуратура - София Албена Вутова.

Двете задържания са благодарение на изключителната работа на митническите служители, посочи директорът на Агенция „Митници" Георги Костов и допълни, че се надява работата на такива служители да повлияе положително на облика на митническата администрация пред обществото.

В случая със задържаната марихуана не е сработил рисков профил, тъй като това е класически случай на свободно движение на стоки в рамките на Европейския съюз. Тук сработва нюхът на митническите служители, допълни Костов. Реализацията на Дунав мост 2 е изцяло митническа и не е по сигнал, тя е проведена от екипа за противодействие на наркотрафика на Митница Лом, който екип преди време задържа и рекордно количество хероин.

Задържаната пратка с кокаин на Митнически пункт Калотина е резултат от професионалната работа на екипа за митническо разузнаване и разследване и противодействие на наркотрафика. В момента митническите служители на МП Калотина са подложени на много голям натиск заради големия обем на леки автомобили с пътници от турски произход от Западна Европа към Турция.

"Критикуват ни, че сме твърде стриктни в контрола и това затруднява движението, но случаи като тези показват, че е контролът не бива да се занижава", заяви директорът на Агенция „Митници" и допълни, че през последните дни същият екип при два други случая отново на МП "Калотина" митически служители са задържали близо 400 000 евро - незаконно пренасяна валута, която предстои да бъде отнета в полза на държавата.

Пратка от 160 килограма марихуана, укрита в резервоар на български ТИР, откриха служители на митница Лом на Дунав мост 2 край Видин. В четвъртък сутринта мобилен екип митничари спрял за проверка товарен автомобил с българска регистрация, собственост на транспортна фирма от Благоевград.

В един от резервоарите на камиона, превърнат в тайник, униформените намерили 172 пакета, облепени с бежово тиксо, пълни с тревиста суха маса, която при теста реагирала на марихуана. В ТИР-а заедно с шофьора бил и собственикът на транспортната фирма. Двамата мъже са задържани. По документи автомобилът превозвал стомана от „Стомана – Перник” към Словакия.

Поведението на двамата мъже по време на проверката обаче усъмнило инспекторите и те отклонили камиона за  щателна  проверка. При сканирането  с мобилна рентгенова система митничарите открили, че само единият от двата резервоара бил пълен с  гориво, а в другия лежали куп пакети. След демонтажа на  декоративната решетка на автомобила митничарите забелязали изрязан в метала капак, закрепен с винтове. В скривалището били складирани 172 пакета дрога с общо тегло  159.405 кг.

Според експерти заловеният наркотик е за около 640 000 лева. На черния пазар цената му обаче скача тройно. За случая е уведомена окръжна прокуратура – Видин.

Също вчера, в ранните часове на деня, митнически служители от Митнически пункт Калотина са задържали и над 4,6 кг кокаин. Извършена е проверка на влизащ в страната автомобил, управляван от холандски гражданин, пътуващ от Холандия за Турция. В автомобила пътуват съпругата на водача и трите им непълнолетни деца - между 5 и 11 години.

При щателна митическа проверка митническите служители открили в кухини в автомобила четири вакуумирани пакета, които при полеви наркотест реагира на кокаин. Общото им тегло на пакетите е 4,658 кг. Образувано е досъдебно производство. Холандският гражданин е привлечен в качеството на обвиняем и е задържан за 72 часа. Днес Софийска окръжна прокуратура, под чийто надзор се осъществява досъдебното производство, ще внесе искане за постоянна мярка „задържане под стража". Към момента обвиняемият се възползва от правото си да не дава обяснения, заяви Албена Вутова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право