Добре приет и нежелан

Неподражаемият режисьор, сценарист и писател - Уди Алън - обича да иронизира себе си точно толкова, колкото иронизира всичко около себе си. “Аз съм такъв неудачник, че ако тръгна да бутам кола, то тя ще ме прегази”. По същия неудачен начин нюйоркчанинът попадна в гнусните интриги на движението #MeToo, които вече отстреляха всякакви величия в Холивуд, с обвинения за сексуален тормоз и в САЩ. Между сухото изгоря и мокрото, към което попада и Алън.

Последният филм на Уди Алън - “Един дъждовен ден в Ню Йорк”, който по договор трябваше да се дистрибутира от гиганта на Джеф Безос - “Амазон”, засега няма да бъде показван в САЩ. В знак на солидарност с жертвите на сексуален тормоз в Холивуд, става ясно от изявлението на компанията. Изобщо колата прегази Алън, още преди да пробва да я бута.

Лентата трябваше да бъде една от общо четири в договора с хората на Безос. От своя страна режисьорът заведе дело за $68 млн. срещу “Амазон”, но това е занимание дълго и с неясен край.

Да, Уди Алън е известен със своята сексуалност - той се влюбва в повечето актриси, които снима, но насилник? Бога ми! При него връзките започват като отношения между Муза и Поет и завършват като сибриска зима - предизвестена бяла смърт. Ето как: “Тя беше толкова студена в леглото, че веднъж на лунна светлина, само за миг, ми се стори, че тя помръдна”.

Насилниците са комплексари. Те използват постове и власт, за да се домогнат до иначе недостижимите жени. Нещо като Харви Уайнстийн, заради когото изригна феминисткото движение в Холивуд.

Един комплексар няма чувство за хумор, ирония, а за автосарказъм - никакъв шанс.

Европа обаче обожава Уди Алън. Жалко, че Бойко Борисов не се е сетил как се прави реклама. Един филм на Алън води след себе си милиони туристи, за разлика от който и да е папа. Представете си лента с име “Един дъждовен ден в Банкя”. Магнолия няма да остане в премиерския квартал.

В Европа, както казваше одеозния италиански бивш премиер - Силвио Берлускони - можеш да плеснеш секретарката си по задника, без на някой да му направи впечатление. Поради тази причина сега на Стария континент се надпреварват да ухажват стария режисьор да снима филм след филм за някоя поредна столица - “На Рим с любов”, “Полунощ в Париж”, “Вики, Кристина, Барселона”.

“Един дъждовен ден в Ню Йорк” тръгва по кината на Италия на 3 октомври. Ден по-късно ще може да се гледа и в Испания, а после ще плъзне и в Източния и Западния райх - Австрия и Германия.

Като стана дума за райх, в един от филмите си Уди Алън напуска концерт в Ню Йорк, както се казва, на полувремето: “Не знам, какво ми става, но като слушам Вагнер, ми идва да завладея Полша”.

Уди Алън е роден в еврейско семейство на 1 декември 1935 г. в Бруклин. Истинското му име е Алън Стюарт Конигсберг.

Започва да пише текстове за stand-up комедия, когато е още в гимназията. Навлизането му в шоу бизнеса идва няколко години по-късно, когато е нает за сценарист на комедийни шоупрограми за телевизиите. В началото на 60-те, след няколко неуспешни опита за пробив, Уди Алън започва да изпълнява собствените си комедийни текстове.

През 1956 г. Уди се жени за Харлийн Сюзън Роузън. Когато сключват брак, той е само на 19 години, а тя - на 16. Живеят заедно шест години. Единствената любопитна история от този брак е отново саркастично подмятане от страна на режисьора - нещо, което му струва един милион долара.

Харлийн съди Уди Алън за обида доста след развода им. В медиите излиза информация, че бившата мис Алън е претърпяла сексуално посегателство на улицата пред дома си. В интервю, режисьорът казва “познавайки бившата си жена, преживяването не е било вълнуващо”.

През 1966 г. Алън сключва брак с Луис Ласър, за която се твърди, че е първата истинска муза на режисьора. През 1970 г. бракът им приключва.

Уди Алън е истинска машина на снимачната площадка. От 1969 година насам прави по един филм годишно. Номиниран е за 136 награди, което е повече от тези на Чарли Чаплин и Бъстър Кийтън взети заедно. Има четири Оскара, “Златна палма”.

Мрази церемониите и затова рядко се появява на Оскарите. Изнася реч през 2002-а, за да призове режисьорите да правят повече филми за Ню Йорк и да снимта в Ябълката, за да вдъхнат кураж на великия град, след атентатите от 9/11.

През 1992 г. Алън се оказва в центъра на скандал. Дългогодишната му партньорка в живота Миа Фароу започва съдебна битка срещу него, тъй като се оказва, че той е имал връзка с осиновената дъщеря на Фароу - Сун-И Превин. През 1997 г. Алън и Превин се ожениха, а вече имат две деца.

Точно Фароу и нейната дъщеря Дилън са в основата на скандала и днес. Претоплят обвиненията, макар съдът отдавна да го е обявил за невинен. Това явно в САЩ не е достатъчно. Там той е добре приет и нежелан.

 

Житейската му философия

Искам да изживея следващия си живот наобратно. С появата си разрешаваш проблема със смъртта. След това се събуждаш в старчески дом и започваш да се чувстваш все по-добре с всеки изминал ден. Работиш 40 години, докато не станеш прекалено млад, за да се насладиш на пенсионирането си. Купонясваш, пиеш алкохол и си живееш охолно, след което започва гимназията. След това идва началното, превръщаш се в дете и си играеш по цял ден. Нямаш никакви отговорности, ставаш бебе, и идва време за раждането. След това прекарваш 9 месеца, плувайки в условия, наподобяващи тези в луксозен спа-център с централно отопление и неограничен рум сервиз. И воала - приключваш като оргазъм!

 

За него

Това е толкова несправедливо

Това, което се случи с Уди, е толкова разстройващо, толкова несправедливо. Миа се възползва от движението #Аз също и сочи Дилън за жертва. И цяло ново поколение слуша тази история, а не би трябвало. Ние се скарахме с Миа, малко след като ме осинови. Държеше с мен като с прислужничка и нямам никакво намерение да се сдобрявам с нея.

Сун-И Превин, съпругата

 

Никога вече не бих работил с него

Обвиненията срещу него са сериозни, а Дилън трябва да бъде изслушана и уважавана. Снимах се при Уди Алън преди пет години в една романтична комедия за илюзионисти - “Магия в полунощ”. Сега е време да кажа, че никога вече не бих работил с него.

Колин Фърт, актьор

 

Нападнаха го грозно и безчестно

Обвиненията срещу Уди Алън са разследвани в два американски щата преди повече от 25 години и не е открито нито едно доказателство в подкрепа на твърденията на Миа Фароу и Дилън. Няма повдигнати официални обвинения. Нападнаха го грозно и безчестно. Според мен той стана жертва на несправедливост. Работил съм с него три пъти и това е една от привилегиите в моята кариера.

Алек Болдуин, актьор

 

Той ми е приятел и аз съм до него

Вярвам на Уди и неговата защита. Той ми е приятел и аз съм до него. Още си спомням вълнението, което ме обзе, когато прочетох сценария на “Ани Хол”. Толкова иновативен драматургичен подход, хумористични ситуации, каквито не бях срещала никъде другаде в американското кино.

Даян Кийтън, актриса

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети