Удостоиха Илияна Йотова и Сотир Цацаров с Почетен знак за лидерство „Стефан Стамболов”

Традиционно в началото на февруари от 2009 г. досега Институтът за изследване и развитие на лидерството в информационната среда към УниБИТ присъжда Почетен знак за лидерство в държавността „Стефан Стамболов”. Тази година лауреатите са главният прокурор Сотир Цацаров и вицепрезидентът Илияна Йотова. Преди връчването на отличията на 8 февруари се състоя официална церемония пред паметника на Стефан Стамболов, на която говориха Илияна Йотова, проф. Стоян Денчев и Красимир Каракачанов.

Бяха поднесени цветя и венци от името на държавни институции и граждани.

Час по-късно в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” се състоя награждаването. Главният прокурор Сотир Цацаров не присъства, но изпрати писмо, с което подчерта, че за него е висока чест удостояването му с Почетния знак „Стефан Стамболов”.

Миналогодишният носител на приза Красимир Каракачанов (вицепремиер) и проф. Ирена Петева (ректор на УниБИТ) връчиха наградата на на вицепрезидента Илияна Йотова. В словото си тя отправи благодарности и послание към ръководството на УниБИТ и към присъстващите, в което тя акцентира на личното достойнство на всеки човек и уважението към държавността: „Благодаря за високата оценка, която ми дадохте днес. Лидерството изисква не титли и постове. Да си лидер означава да вдъхновяваш. Двадесет и първи век може би ще се окаже век на големите дефицити. Днес отново говорим за бюрокрацията и колко е страшна тя. Държавността днес означава единение на българите, връщане към справедливостта, респект и отношение помежду ни, уважение към институциите... Истинският лидер е човек, който рискува и дава своята картина за света със смели действия, познания и воля”.

Проф. Стоян Денчев (председател на Общото събрание на УниБИТ) удостои със званието Доктор хонорис кауза ген. Тодор Бояджиев, академичният съвет удостои с титлата почетен професор Уилям Монгомъри (САЩ), Павлос Апостолидес (Гърция), Михаил Богданов (Русия) и Золт Кохалми (Унгария).

Награди (часовник „Ришельо”) получиха журналистката Валерия Велева и д-р Диана Стоянова – директор на Университетското издателство „За буквите”.

Същия ден следобед в сградата на УниБИТ се проведе Научна конференция и Майсторски клас на тема „Лидерски практики в разузнаването”. В изнесените пред студенти и учени лекции взеха участие известните разузнавачи: Тодор Бояджиев, Павлос Апостолидес (Гърция), Михаил Богданов (Русия) и Золт Кохалми (Унгария).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България