Удостоиха Стопанската академия в Свищов с юбилеен плакет

Национална конференция на тема „Десантът на река Дунав и освобождението на град Свищов през руско-турската война” се проведе в Стопанската академия „Димитър А. Ценов”. Форумът, посветен на 140-годишнината от освобождението на първия български град, бе организиран от Община Свищов, съвместно с Национална военна академия „Г. С. Раковски” – София.

При откриване на конференцията, кметът на общината Генчо Генчев заяви, че датата 27 юни 1877 г. е паметна за Свищов, защото тогава руските войски под ръководството на генерал-майор Михаил Драгомиров форсират река Дунав и разгромяват турския лагер, разположен край устието на р. Текир дере. „Този десант се оказва един от най-успешните във военната история на света, но и съдбовен за нашия град и страната ни. Свищов става първия свободен град от турско владичество и от свищовския бряг започва победоносния поход към дългоочакваната свобода на България”, каза кметът. Той благодари на Стопанска академия, като любезен домакин на националния форум и връчи на ректора юбилеен плакет, с който Общината удостоява висшето училище по повод 140 години от освобождението на Свищов.

В приветствието си към участниците в конференцията, доц. д-р Иван Марчевски подчерта значението на форсирането на река Дунав край Свищов от преди 140 години като припомни, че всичко, което по-късно се е случило при битките край Плевен, Шипка, София, Стара Загора е зависело от успеха на десанта край Свищов. Ректорът изрази надежда, че в рамките на форума ще бъде оценено и изтъкнато значението на тази военно-техническа операция, и пожела успех на участниците в конференцията.

Приветствие от името на началника на Военната академия поднесе зам.-ректорът по учебна дейност – полковник доц. д-р Димитър Ташков. Той подчерта, че заявените за конференцията доклади и научни изследвания от компетентни изследователи на българската военна история са гаранция за осветляването и обективната интерпретация на този важен момент от освободителната война, какъвто е десанта на Дунав край Свищов. В националния форум бяха представени девет доклада, подготвени от Военната академия и един от Исторически музей – Свищов. Ивелин Иванов, ученик от Професионална гимназия по лека промишленост и строителство представи своя мултимедийна презентация, с която печели първо място в националния конкурс „Не се гаси туй що не гасне”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони