Удължават срока за касовите апарати (обзор)

Софтуерът за управление на продажбите трябва да бъде подменен до 30 септември

Парите от Венецуела не са стигали до България

Срокът за смяна на касовите апарати се удължава до 30 септември 2019 г. за фирмите, които използват компютърни системи за управление на продажбите, и за които се изисква подмяна на софтуера, за да изпълнят новите изисквания на наредбата за отчитане на оборота. Това обяви министърът на финансите Владислав Горанов.

Той напомни, че темата за промяната за касовите апарати е от август миналата година, т.е. това, което се оказа изненада за бизнеса, е тема на дебат от много време. След анализ на реалните проблеми срокът до 31 март остава за тези, които са регистрирани по ДДС и използват обикновен касов апарат, който не е свързан със софтуер за управление на продажбите, заяви министърът.

На въпрос, свързан с парите от Венецуела, министър Горанов посочи: “Паричните потоци не са стигали до България с пощенски запис. Те са стигали в българска банка през европейски и други кореспондентски банки в държави, които претендират да са доста по-развити от България. БНБ е разполагала с тази информация и неслучайно многократно е отказвала откриването на кореспондентска сметка в тази търговска банка”. По думите му трансакциите изглеждат със съмнителна икономическа логика, но не са незаконни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес