Удължиха с 2 години живота на гаражните клетки в Пловдив

Срокът за премахването на гаражните клетки в Пловдив, поставени върху общинска земя, се удължава с две години, решиха на последната за 2016 г. сесия на местния парламент общинските съветници. Кметовете на шестте района под тепетата разполагат с утвърдения гратисен период за освобождаване на градските пространства от грозните метални гаражни клетки, а в същото време трябва да подготвят обособени зони за паркиране. С промяната в наредбата отпада изискването зоните да получат санкция от ОбС.

С изменението на общинската наредба се урегулира и срокът за издаване на разрешителните за гаражите. Старите договори за клеткиту ще може да се удължават за срок от 2 години, а не за 3, както бе предложено. Целта е още догодина в районните кметства да се подготвят схеми за благоустрояване и се правят места за паркиране на открито вместо сегашните гаражни клетки. Освен това бяха отрязани пълномощията на районните кметове за издаване на разрешителни за поставяне на нови гаражи върху общинска земя.

"Против" новата общинска наредба гласува групата общински съветници от "Съюз за Пловдив" с председател Дани Каназирева. Според нея приетите промени ще предизвикат повече хаос вместо да решат проблемите с паркирането в Пловдив, за което е нужна коренно нова и различна философия. Като аргумент, че предлаганият от общината модел е неработещ, тя посочи 2 примера - с нов паркинг със 70 места на бул. "Шести септември" 122-126, за които ще се борят 130 домакинства с поне един автомобил, и на ул. "Димитър Талев" в район "Южен", където за 60 паркоместа мераклиите са над 800 семейства, обитаващи съседните 9 многоетажни блока.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони