Уейн Руни - Сър Футбол

England's striker Wayne Rooney celebrates scoring their second goal during the international friendly football match between Scotland and England at Celtic Park in Glasgow, Scotland, on November 18, 2014. AFP PHOTO / IAN MACNICOL

Той не е типичният голмайстор. Никога не е носил и не е искал да носи №9. Но държи рекорд след рекорд по голове. За него футбола е удоволствие, страст, начин на живот. Той е просто Уейн Руни.

Когато едно 16-годишно момче се появи като резерва в състава на „Евертън“, феновете ръкопляскаха като по заповед. Един хлапак за трети или четвърти път игра за техния отбор, въпреки че в детските си години вкара 72 гола за кръвния мърсисайдски враг - „Ливърпул“. Явно има талант, казваха си всички. Точно 5 дни преди да навърши 17 години, дойде мач срещу „Арсенал“. И то какъв „Арсенал“! 30 пъти поред никой не бе побеждавал армията на Арсен Венгер.

Уоу, каква последна минута! Това рижо хлапе взе топката, стреля и... гол! 2:1 за „Евертън“! Сън ли е, питаха се на „Гудисън Парк“? В този ден се роди една легенда, която спокойно може да претендира за званието Сър Футбол.

Минаха много години от този момент. Днес Уейн Руни е суперзвездата, около която сър Алекс Фъргюсън изгради своя втори „дриймтим“ на „Манчестър Юнайтед“. Ако някой в „Пари Сен Жермен“ чуе, че големият шотландски сър го е купил за 25 милиона лири, само ще се усмихне с презрение.

Факт е – Уейн не е нито Лео Меси, нито Кристиано Роналдо, нито Неймар. Дори не е Златан Ибрахимович или Роберт Левандовски. Всеки от изброените е футболен гений в атаката на своя отбор. Но ако имаше уред за измерване на футболното сърце, вероятно Руни щеше да победи всички с няколко обиколки. Той може да играе като централен нападател, като плеймейкър, като крило и дори като дефанзивен халф. И винаги да лети към топката като изгладнял питбул.

А головете просто го обичат. Статистиците умират да разказват за рекордите в Шампионската лига на Меси и Роналдо. Но колкото и да са велики, нито един от тях не е стартирал в турнира с хеттрик. Направи го Руни – при 6:2 на „Манчестър Юнайтед“ срещу „Фенербахче“. А както бе най-младият с гол във Висшата лига, така стана и най-младият с 3 гола в един мач в елита на милионерите. С Алекс Фъргюсън и „Манчестър Юнайтед“ той спечели всичко възможно – 5 титли на Англия, веднъж Купата на Англия, 3 пъти Купата на лигата и четири Суперкупата на Англия. Триумфира също и в Шампионската лига, вЛига Европа и световното клубно първенство. Още от юношеска възраст беше лидер и боец.

Вярно, че феновете на „Евертън“ приеха с болка преминаването му на „Олд Трафорд“. И често освиркваха своя юноша бледен. Но пък винаги са го признавали. А Уейн им отвърна: „В Англия мога да играя за „Юнайтед“ и „Евертън“, никой друг да не ме търси!“ Сега отново го обожават.

Голяма е иронията на съдбата. Като треньор на „Челси“ Жозе Моуриньо даваше мило и драго да привлече Руни. А като мениджър на „Юнайтед“ го изгони елегантно. Но и със стил. Подари му едната минута във финала на Лига Европа срещу „Аякс“, когато Руни влезе резерва, взе лентата и след това вдигна купата. Не това беше най-важното за Уейн. Мъжът, легендата, сам призна: „Аз нямам заслуга за този трофей!“ В този сезон обаче Руни се овековечи на „Олд Трафорд“, фиксирайки уникално постижение. За 543 мача вкара 249 гола – рекорд на „Юнайтед“! Надминат бе великия сър Боби Чарлтън. С 39-ия си гол в евротурнирите пък Уейн свали най-доброто постижение на Рууд ван Нистелрой.

Помните ли мача за Суперкупата на Европа между „Манчестър Юнайтед“ и „Реал“ в Скопие? Да, естествено, че Руни не игра в него. Но на стадион „Филип II”, без да изглежда като днес, Уейн дебютира в официален мач за Англия. И вкара първия си гол за победата с 2:1 над Македония в квалификация за Евро 2004. Датата е 6 септември 2003-а. Оттогава до днес Руни стана легенда, а „Филип II” е арена бисер на Балканите. Нападателят вече има 116 мача за „трите лъва“. Заради изгнанието на пейката в „Юнайтед“изпадна от националния отбор, но вече всички го искат обратно. А до супер рекорда от 125 мача за Англия на легендарния вратар Питър Шилтън му остават само 9 двубоя...

Това е само най-важното от историята на една вечна легенда. Тази на Сър Футбол.

Изневери със стара проститука

Няма голяма звезда без черни петна в аналите си. Уейн Руни не е изключение. През 2004-а медиите в Англия уловиха новината – изневерява на приятелката си Колийн с проститутка, която е доста по-възрастна от него. За щастие дамата на сърцето му от прогимназията явно знае какво е да си половинка на футболна звезда. Прости му и двамата днес продължават да са щастливо женени и се радват на трима сина.

„Бях млад и глупав“, призна тогава Руни. Сватбата им бе като от приказките. В абатството Сервара, манастир до Дженоа, двамата си казаха „Да“. През 2006-а Руни осъди вестник „Сън“ за 100 000 паунда заради информация, че е набил Колийн. Всички пари отидоха за благотворителност.

Малките Кай, Клей Антъни и Кит Джоузеф вече не пропускат мач на татко си. А Англия тръпне кой ще е следващият голям Руни.

ЗА НЕГО

Винаги съм го обожавал

Уейн Руни е футболист, когото винаги съм обожавал. Той е моделът за професионален футболист. Мястото му в книгата на рекордите е гарантирано. Много е трудно да кажеш на човек като Уейн, че няма да играе редовно. Затова не го спрях да се завърне в „Евертън“. В съблекалнята на „Манчестър Юнайтед“ винаги ще липсват неговият опит, концентрация и влияние. Пожелавам му всичко най-добро.

Жозе Моуриньо, треньор на „Манчестър Юнайтед“

Най-добрият ни служител

Руни е най-добрият служител на „Манчестър Юнайтед“, откакто аз работя в клуба. Той дойде при нас като млад и ентусиазиран тинейджър преди 14 години. Никога няма да забравим хеттрика срещу „Фенербахче“, гола със задна ножица срещу „Манчестър Сити“ и още десетки решаващи голове. Руни беше част от най-успешните години в историята на клуба ни. От мое име и от името на милионите фенове на „Юнайтед“ му се покланям до земята.

Ед Уудуърд, изпълнителен директор на „Манчестър Юнайтед“

Няма място в националния

Селекционерът на Англия Гарет Сайтгуейт взе своето решение и с кариерата на Уейн Руни в националния отбор е свършено. Той беше фантастичен футболист в отборите си. Но фактът, че последната година бе резерва в „Манчестър Юнайтед“, показва, че времето му е изтекло. Не мога да давам съвети на Саутгейт, но ако аз бях треньор, това щеше да е положението.

Джеф Хърст, световен шампион с Англия от 1966 година

Исках го още на 14 години

Още когато Руни беше на 14 години, Джим Райън ме покани да отида да гледам мач на децата на „Евертън“. Каза ми да обърна внимание на едно дете. Когато стана на 16, отново ме покани да го видя. Уолтър Смит ми стана асистент в „Манчестър Юнайтед“ и ми рече: „Нуждаеш се от Руни, той е най-добрият на своето поколение. Тогава започнахме сериозните преговори. И, по дяволите, дадохме 27 милиона лири за 18-годишен.

Съл Алекс Фъргюсън за привличането на Руни

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят