УЕФА връща Люпко у дома

Жребият за Лига Европа реши да върне Люпко Петрович у дома. Ако ЦСКА елиминира черногорския „Титоград“, ще се изправи срещу „Осиек“, родния тим на сръбския корифей. Именно оттам стартира звездната кариера на Петрович като футболист през 1967 година и като треньор през 1982-а. Днес Люпко е консултант и силната фигура в треньорския щаб на ЦСКА. И докато „Титоград“ е роден футболен дом на Деян Савичевич и Предраг Миятович, то при бъдещия съперник на „червените“ е започнал Давор Шукер, настоящ президент на хърватския футбол. Легендарният нападател играе там 5 години – между 1984 и 1989 г.

„Осиек“ е един от средняшките отбори в хърватския футбол. Съдбата му прилича на ЦСКА в първото десетилетие на новия век. През 2015-а отборът е пред фалит, когато го поемат унгарският олигарх Лоринч Межарос и хърватският бизнесмен Иван Местрович. „Осиек“ празнува 70-и юбилей през 2017-а, година преди ЦСКА. Най-славното представяне на хърватите в Европа е преди два сезона. Тогава „Осиек“ два пъти побеждава ПСВ „Айнхдовен“ с по 1:0 във втория квалификационен кръг на Лига Европа. Единственото достигане на отбора до третия рунд на Купата на УЕФА е през 2000 година.

Никога в историята си евентуалният съперник на ЦСКА не е назначавал чуждестранен треньор. Сега тимът се води от Дино Шкендер, който е родом от Осиек и през цялата си кариера е работил само в този клуб във всичките му формации. В сегашния тим има петима чужденци – сърбин, бразилец, украинец, македонец и французин. А в миналия сезон „Осиек“ е завършил трети в първенството на Хърватия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ