Уикилийкс: ЦРУ е превърнало смартфони и телевизори на известни марки в подслушвателни устройства

„Уикилийкс“ обяви, че от днес започва публикуването на хиляди секретни документи, за които твърди, че идват от Центъра за киберазузнаване на ЦРУ.

От сайта, чийто създател Джулиан Асанж се укрива от няколко години в посолството на Еквадор в Лондон, са нарекли операцията "Vault 7" (Хранилище 7).

Първата част от поредицата, "Year Zero" (Година Нула), включва 8761 документа и файлове от суперзащитената мрежа на Центъра в Ленгли, Вирджиния.

„Уикилийкс“ обясняват, че са се сдобили с тях от хакери, работили за американското правителство, които са успели да отмъкнат от ЦРУ цял арсенал компютърни вируси и документи, в обем от стотици милиони редове код.

От тях става ясно, че разузнаването е развило секретна глобална хакерска програма срещу широк кръг продукти на американски и европейски компании, включително iPhone на Apple, операционните системи Android на Google и Windows на Microsoft и дори телевизорите на Samsung, които са превърнати в скрити подслушвателни устройства.

Специално подразделение на ЦРУ, носещо името UMBRAGE, е отговаряло за поддържането на хакерски арсенал "откраднат" от службите на други държави, в това число Русия. Целта е тези вируси да се използват при някои от кибератаките с цел "заблуда на противника", тъй като зловредният софтуер крие следи, които могат да подскажат на жертвите кой ги е ударил.

org-chart

От публикувана органиграма става ясно още, че в Центъра на киберразузнаване има подразделение "Русия".

Част от публикуваната информация засяга взаимоотношения на агенцията с френски политически партии и кандидати до времето на президентските избори през 2012 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток