Украинка с послание към българите

Светла Звездова (вляво) заедно с Марта Димитрова и Георги Найденов.

Покойният проф. Божидар Димитров дал кураж на Светла, която рисува с пръсти

Украинката Светла Звездова, която живее в България от почти 30 години, откри втората си самостоятелна изложба „Послание към българския народ“. Във фоайето на столичния театър „Сълза и смях“ тя е наредила 25 картини, като в името на всяка една от тях е закодирано специално послание към българите.

Светла рисува, но не с четка, а с пръсти, нокти и длан. Кураж и морална подкрепа да продължи й дава покойният вече проф. Божидар Димитров, с когото тя се среща месец преди той да почине миналата година. На изложбата специално дойдоха дъщерята на историка Марта и нейният съпруг Георги Найденов, както и много приятели. Телеграма с поздравление за успех и благодарност Светла Звездова получи и от президента Румен Радев. Поздрав за откриването на изложбата направиха песенни групи от читалище „Никола Вапцаров“ в София. Украинката подари една от картините си на читалище „Славянска беседа“.

„Не съм си и представяла, че на 50 години ще започна нещо толкова ново в живота си”, сподели тя пред „Труд”. Пръстите, с които рисува, са показалецът и кутрето, а освен тях използва ноктите и дланите си. Всяка картина освен, че е правена с много любов, има свой замисъл. За Светла историкът е голям родолюбец, човекът, който смята, че българите са богоизбран народ, нещо, в което самата тя е убедена.

„Българите трябва да придобият самочувствие, където и да се намират по света и да носят българското име с достойнство“, убедена е художничката. Светла Звездова всъщност работи в салон за красота, тя е фризьор, маникюрист, педикюрист – все неща, които от години прави с любов. А неочакваната си дарба да рисува украинката, която е много вярваща християнка, приема за дар от Бога.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура