Украинският самолет край Техеран е бил свален с две зенитни ракети

Вторият предварителен доклад на Гражданската авиация на Иран разкрива, че украинският пътнически самолет, свален край Техеран, е бил поразен с две зенитни ракети с малък обсег на действие. Докладът посочва, че машината „Боинг” 737-800 на компанията „Международни авиолинии на Украйна” е била свалена от зенитно-ракетен комплекс „ТОР-М1”, който е стрелял от северна посока, пише БГНЕС

Попаденията били направени, докато самолетът е бил на около 2400 метра надморска височина, над жилищен район. Машината загубила височина, ударила се в атракция от увеселителен парк, паднала на земята, пресякла футболно игрище, напълно се разрушила и частите се подпалили. Самолетът излетял в 6:12 часа местно време на 8 януари. Загубен е от радарите за първично наблюдение само 3 минути по-късно, а от радарите за вторично наблюдение в 6:18 часа.

Иранските власти, макар и с няколко дни закъснение, признаха че са свалили самолета, който по погрешка е бил помислен за американска крилата ракета.

Тогава Техеран беше в пълна бойна готовност, след като бяха изстреляли балистични ракети по американски позиции и очакваха ответен удар от САЩ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят