Украински студенти ще се обучават в Стопанската академия в Свищов

Договор за стартиране на съвместно обучение в образователно-квалификационна степен „магистър”, водещ до издаване на „двойна” диплома, подписаха Стопанската академия „Д. А. Ценов” в Свищов и Донецкия национален университет „Василий Стус”. Под документа, парафиран в украинския град Виница, подписи положиха ректорът на университета-домакин – проф. Роман Гринюк и българският му колега доц. Иван Марчевски, представляван от зам.-ректора проф. Георги Иванов.

По силата на сключения договор, украински студенти ще се обучават в Свищов в редовна форма през втория си семестър от съвместния учебен план, като ще полагат изпити по дисциплини, осигурявани от катедра „Финанси и кредит” при свищовския ВУЗ. Защитата на дипломната работа ще бъде в трети семестър пред съвместна държавна изпитна комисия на двете висши училища. Партньор на свищовската академия е Икономическият факултет на Донецкия национален университет, с декан проф. Лариса Шаулская и катедра „Финанси и банки” с ръководил доц. Александра Лактионовна. Особена заслуга за успешните връзки между двата университета има и зам.-ректорът на Донецкия национален университет по международните връзки проф. Татяна Орехова.

Ръководителят на катедра „Финанси и кредит”, проф. Андрей Захариев представи пред завършващи бакалавърска степен украински студенти философията на съвместния образователен продукт, неговите конкурентни предимства, както и традициите в обучението и условията за организация на учебния процес в свищовската академия. Доц. Лактионова, връчи на проф. Захариев картина, изработена от украински студенти, изобразяваща партньорството между академичните институции в Свищов и Виница, с монтирани монети на България, Румъния, Молдова и Украйна.

В рамките на посещението, ръководителят на свищовската  делегация проф. Георги Иванов поднесе поздравителен адрес, подписан от ректора доц. Иван Марчевски до академичната общност на украинския университет. Поздравленията бяха представени на тържествено заседание на Академичния съвет, посветено на 80-годишнината на Донецкия национален университет „Василий Стус“, гр. Виница, Украйна. Ректорът на украинското висше училище, проф. Роман Гринюк връчи сертификат на Стопанска академия в знак на благодарност за дългосрочното международно партньорство в академичен и изследователски план.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България