Украйна отхвърли предложения от „Газпром“ нов договор за транзит на газ

Снимка: Pixabay

Предложенията на руската компания „Газпром“ за разширяване на съществуващия или за сключване на нов договор за транзит на газ през Украйна бяха определени като неприемливи в Киев. Това заяви министърът на енергетиката и околната среда на Украйна Олексий Оржел, съобщи TACC.

„Предложението, което вече е получено, е неприемливо за Украйна, предвид факта, че е необходимо да се откаже от арбитража и да подпише споразумение само за една година", заяви министърът пред украинския телевизионен канал ICTV. Той обаче добави, че „може да се намери взаимно разбирателство". Оржел даде да се разбере, че в случай на подписване на дългосрочен договор за транзит на газ в необходимите обеми, Киев е готов на отстъпки. „Компромиси са възможни при сключване на дългосрочен договор", подчерта енергийният министър на Киев.

Министърът подчерта, че Русия може да продължи транзита на газ от 1 януари 2020 г. и без договор. „Ние ще считаме това за контрабанда. И тогава ще има други правни процеси", заключи министърът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа