Укрепват 8 км път, съсипан от свлачище край Лом

Агенция „Пътна инфраструктура” /АПИ/ започва укрепването на осемкилометрова отсечка от пътя Лом- Видин, която е разбита от опасно свлачище. Пътуването в района е почти невъзможно, затруднено е и придвижването на децата до училищата в града, съобщи шефът на АПИ инж. Дончо Атанасов. Шосето между крайдунавските села Орсоя и Сливата пропада от десетилетия, а колоните от тежки ТИР-ове, които минават край Дунав след пускането на моста Видин -Калафат, още повече разбиха асфалтовото платно.

С 1 млн. лева от държавата до края на годината пътят и пространството край него ще бъдат дренирани, отводнени и изкърпени. „Надяваме се да облекчим максимално трасето, а напролет, ако свлачището продължава да работи, ще се търсят варианти за дуг път!”, каза инж. Атанасов. Шефът на АПИ заедно със зам. министъра на регионалното развитие Валентин Йовев, депутатите Дилян Димитров и Ирена Димова и областният управител на Монтана Росен Белчев инспектираха ремонта на пътя Монтана – Белоградчик. 18 км от шосето вече са рехабилитирани, а следващата година ще бъдат потегнати и останалите 17 км.

Маршрутът е важен за региона и развитието на туризма в него, подчерта Дончо Атанасов. Проходът Петрохан е опесъчен, до 10 дни ще бъдат възстановени потрошените от паднали дървета мантинели и ще започне рехабилитацията на отсечката Костинборд – Годеч. В рамките на 2018 г. целия път от София до берковското село Боровци ще е готов. Напредва и проектът за скоростен път Видин – Монтана – Ботевград, заяви шефът на АПИ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България