Улесняват стопанисването на плажовете

Снимка: Архив

Връщат правилата отново в Закона за Черноморското крайбрежие

Бизнесът настояваше за промените

Законова промяна, която да улесни отдаването на плажовете за стопанисване е публикувана за обществено обсъждане на портала strategy.bg. С нормативните текстове се връщат процедурите за концесиониране на плажове в Закона за устройство на черноморското крайбрежие. За това само преди дни настояха и най-големите работодатели в туризма. От 1 януари стопанисването трябваше да се извършва по реда на Закона за концесиите, но това към момента не е възможно заради спряна от ВАС наредба за мониторинг, контрол и контрол на концесиите. Така 6 процедури за отдаване на плажове са на режим изчакване и без настоящите промени ивиците биха останали без стопани за летния сезон.

Освен това има и други концесионни договори, които изтичат, както и голям брой неохраняеми плажове. „Държавният интерес е морските плажове да бъдат отдадени на концесия, за да може държавата да печели от дейностите на морските плажове, а не да извършва разходи за тях“, се казва в мотивите към законовата промяна, внесена от туристическото министерство. От изключителна важност е морският плаж да бъде обезпечен със задължителните дейности, особено през летния сезон, пише още в мотивите. Целта на промяната е да се намали бюрокрацията, да се гарантира успешен летен сезон и да се защити интересът на плажуващите у нас.

Новите текстове прецизират и отношенията между държавата като собственик на ивиците и избраните стопани. Дава се възможност и при извънредни обстоятелства, неизвестни към момента на сключване на контракта, срокът на договора да бъде удължен с една трета, а концесионното възнаграждение с до 50 на сто.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес