Улиците в град Раковски се ремонтират 2 пъти по-евтино

Новото предприятие „Благоустрояване и превенция” дава стимул за развитие на общината

ОП „Благоустрояване и превенция“ отговаря за поддържане и стопанисване на свободните язовири и водоеми

Навръх професионалния празник на строителите директорът на новосъздаденото общинско предприятие “Благоустрояване и превенция” в Раковски Петър Антонов пое ангажимента до Нова година градът да се сдобие с две нови улици. Става дума за улица “Лайка” в квартал “Генерал Николаево” и улица “Цанко Церковски” в квартал “Секирово”, уточни 27-годишният магистър по “Одит и контрол” във ВУАРР-Пловдив (Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите). Те са поредните улици в града, по които беловласи мъже и жени ще видят за първи път асфалт, откакто са се заселили тук още в средата на 20-ия век. Доскоро те газеха в кал и разбиваха колите си по лошите черни пътища, по които стигаха до домовете си. От скоро обаче нещата в Раковски и околните селища от общината коренно се промениха, особено след като бе създадено и новото общинско предприятие “Благоустрояване и превенция”. Предметът му на дейност е изключително широк и сякаш повече подхожда на голям град като Пловдив, Варна или Бургас, а не на 15-хилядно селище по средата на Тракийската низина.

Защото Оперативната програма на ЕС “Благоустрояване и превенция” отговаря за поддържане и стопанисване на свободните язовири и водоеми – публична общинска собственост и принадлежащите им технически съоръжения, благоустрояване на обществените територии, стопанисване и поддръжка на зелените ивици, площи, цветните фигури дървесни насаждения по улици и паркове, както и създаването и поддържането на нови такива, поддържане на парковата мебел и елементите на градското обзавеждане. Останалите дейности, включени в пакета, са ремонт, поддръжка и реконструкция на обекти, мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура общинска собственост, поддържане и изграждане на селскостопанската пътна инфраструктура, поддържане чистотата на територията на Община Раковски, събиране на отпадъци на обществени места, чрез кошчета и подобни съдове за отпадъци, събиране и отстраняване на отпадъци като камъни, отломки, клонки, съчки и други.

“Поддържането и стопанисване на всички гробищни паркове на територията на Община Раковски също са наша грижа, както и всички дейности по превенция и възстановяване от природни бедствия пожари, наводнения редом с поддръжката и текущия ремонт на имоти и вещи общинска собственост”, разкрива директорът Петър Антонов.

Първият обект, с който стартира дейността на новото общинско предприятие бе централният парк на Раковски, разположен между кварталите “Секирово” и “Генерал Николаево” върху обща площ от 180 дка. 1/3 от него бе облагородена и стана място за отдих и парк с модерна детска площадка, а останалите 120 дка гъста растителност бе основно почистена за около 2 месеца успоредно с околовръстният път на квартал “Секирово”. Основен приоритет на новото общинско предприятие обаче е уличната инфраструктура и веднага след получаване на регистрацията младият директор и екипът му от 10 души се захвана с нея, разказва Антонов.

“Изправени бяхме пред огромното предизвикателство на места да изграждаме уличната инфраструктура от нулата и да я подобрим там, където бе наложително. Защото едва ли има друг град от мащаба на нашия с толкова много жители, който да бе толкова зле в инфраструктурно отношение - над 70% от улиците в Раковски бяха черни пътища”, твърди директорът на ОП “Благоустрояване и превенция”.

Същинската работа по уличната мрежа на територията на Община Раковски започна през лятото с две улици в Белозем, където пътната настилка бе доста компрометирана и бяха направени 1000 квадратни метра кърпежи. Със закърпване на дупките бе обновен и околовръстният път в квартал “Секирово”.

“Първата изцяло асфалтирана улица с дължина от 300 метра направихме в Стряма, където живущите на ул. “Илинден” в селото вече се радват на чисто нова пътна настилка. Паралелно с това закърпихме и още една улица в Стряма. С цялостно асфалтиране зарадвахме и жителите на Раковски – там улица “Суворов” в квартал “Секирово” с дължина 240 метра вече е напълно завършена и разполага със съпътстващи бордюри и тротоарна зона”, горд от свършеното е Петър Антонов.

Идеята за създаването на подобно общинско предприятие за благоустрояване и превенция е на бившия заместник-министър на околната среда и водите и настоящ кмет на Раковски Павел Гуджеров и екипа му. По този начин, от една страна, те си спестяват време и куп главоболия с насрочването на конкурси, избор на фирми изпълнители и евентуални обжалвания за ремонт на пътната инфраструктура на територията на общината. А от друга страна, им излиза и далеч по-евтино и разликата от реализирането на количествено-стойностната сметка не отива като печалба във фирмите-изпълнители, а остава като икономия за общината.

“С кмета Павел Гуджеров направихме проучване колко би струвала на общината новоасфалтираната улица “Суворов”, ако ремонтът беше възложен на външна частна фирма. Сумата възлиза на близо 100 000 лева , а ние я направихме същата тази улица за 52 000 лева, тоест за почти два пъти по-малка сума. Така със създаването на това предприятие ние реално инвестираме в нашата община. А в същото време икономията в никакъв случай не е за сметка на качеството. Защото всички ние също живеем в Раковски и сме част от живота тук. За нас качеството на изпълнение на строително-ремонтните дейности е изключително важно, за да има съграденото от нас по-дълъг живот. Хубавото на това, че уличната мрежа се изгражда и ремонтира от общината е, че при евентуални аварии, дефекти или пропадане на настилката гражданите могат да се обърнат директно към нас и ние да реагираме своевременно и да решим проблема”, категоричен е Петър Антонов.

ОП “Благоустрояване и превенция” се финансира от бюджета на Община Раковски в рамките на утвърдената бюджетна сметка за годината. На този етап общинското предприятие разполага с асфалтополагаща машина, 11-тонен валяк, трактор, 21-тонен верижен багер, трактор с челен товарач и специална машина за пръскане на централните паркове , алеи и тревни площи против кърлежи и комари, оборудвана и с метачна приставка, с която се почиства алеята между кварталите “Секирово”и “Генерал Николаево”. “В програмата ни за 2018 година сме заложили да увеличим техническия парк и да закупим още няколко специализирани машини. Освен това ще се наложи и да назначим още между 4 и 6 души допълнителен персонал заради увеличаващия се обем на работата. Защото в плановете ни за следващата година влиза цялостно асфалтиране на улиците “Георги Атанасов” в Белозем, улиците “Пеньо Пенев” и “Алеко Константинов” в квартал “Генерал Николаево” и изграждането на три нови улици в квартал “Секирово” – “Оборище”, “Бор” и “Перник”, разказва най-младият директор на общинско предприятие в Раковски, който постоянно е на терен с работниците и всеки ден се среща с жителите на града, имащ славата на неофициална католическа столица на България. “Оценка за нашата работа могат да дават единствено местните хора, защото именно те са крайният бенефициент на новите улици в Раковски и останалите селища на територията на общината”, категоричен е Петър Антонов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи