Ултралибералите прикриват истината

Кристоф Гилюи, „Фигаро”

Западната средна класа не иска и няма да умре

Глобализацията ни прави по-уязвими и по-бедни

От четиридесет години френското общество се представя като прибавяне на малцинства и се анализира, изхождайки от тях. Движението на „жълтите жилетки“ разбива тази представа и противоречи на тези анализи, които прокарват идеята, че всъщност Франция и народът не съществуват. С вълната на „жълтите жилетки“ във Франция, но също така с вълната на брекзитърите във Великобритания или на тръмпистите в САЩ, осъзнахме, че народът съществува и това обяснява масовата подкрепа за „жълтите жилетки“ в общественото мнение. Народът е на път да наложи една голяма политическа промяна. Защото на кръговите кръстовища има работници, които довчера гласуваха вляво, селяни, които гласуваха вдясно, жители на градовете и на селата, млади, работещи и за първи път дори безработни.

Довчера те формираха основата на интегрираната западна средна класа. Тя се освободи напълно от ляво-дясната принадлежност. Тази промяна е историческа. Абсурд е да се опитваме да анализираме това движение като конюнктурно явление. Точно обратното, то е продукт на дълго време и би трябвало да се впише трайно в бъдещето.

И това ще продължи стотина години! Така както брекзитърите няма да изчезнат безследно в природата. Отлагането на Брекзит с обяснението, че те вече съжаляват за вота си, бе обречено на неуспех. Британците смятаха, че печелейки време, народните класи ще се откажат. И това обяснява зрелищния пробив на партията „Брекзит“. Найджъл Фараж сърфира на британската вълна на „жълтите жилетки“!

Ултралибералният прочит се стреми да оправдае изчезването на общото благо и, в крайна сметка, да прикрие вертикалния конфликт между горе и долу. Очевидно обществото се комунитаризира и това е тревожно, но това не означава да избегнем голямото явление на ХХI век, което е прегрупирането на едно мнозинство, чиято основа е съставена от народните и средните класи. Те поставиха диагноза на глобализацията. След като се присъединиха към нея, установиха, че тя ги прави по-бедни социално и по-крехки културно. Те няма да променят мнението си скоро.

*От „Гласове” със съкращения

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения