Ултрамаратонецът Красимир Георгиев бе изпратен от площада в Сливен по маршрута му на Коридор №8

Снимки: Община Сливен

Ултрамаратонецът Красимир Георгиев бе изпратен от централния площад "Хаджи Димитър" в Сливен към следващата точка от 1200-километровия си маршрут по трасето на Коридор 8. Градът под Сините камъни е един от 20-те, през които преминава маратонът под мотото "#Свързаност". Инициативата се осъществява под егидата на премиерите на България, Северна Македония и Албания. Целта е да се насочи вниманието на Европейската комисия към необходимостта от изграждане на паневропейския коридор, който свързва Адриатическо с Черно море, преминавайки през Тирана, Скопие и София. Пробегът започна на 8 май от Варна и ще приключи на 24 май в Дуръс, Албания. Интересен момент от организацията е, че кметовете на 20-те населени места ще се разпишат в специални книги в знак на подкрепа. Тези книги ще бъдат връчени на представители на Европейската комисия.

Кметът на община Сливен Стефан Радев също се разписа в книгите преди да даде старт на маратонеца, в присъствието на ученици от спортното училище в града и почитатели на Красимир Георгиев. Радев отбеляза, че мястото на старта не е случайно. "Днес, 10 май, честваме 179 години от рождението на националния ни герой и гордост за Сливен - войводата Хаджи Димитър", отбеляза Радев.

Идеите на Красимир Георгиев не за първи път вълнуват Сливен. Преди две години ултрамаратонецът съвместно с адвокат Магдалена Данчева, известна с многобройните си благотворителни дейности, и фондация "Старият бряст" обявиха инициатива в подкрепа на здравословния начин на живот, свързан с повече движение. Те издадоха Харта на работодателя и успяха да убедят няколко големи институции в града да я подпишат. Целта бе работодателите да предоставят по един ден допълнителен отпуск на тези служители и работници, които ще извървят или пробягат 5-километрово трасе от центъра на Сливен до средновековната крепост "Туида" и обратно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България