УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив провежда скрининг за риска от туберкулоза

Отделението по фтизиатрия на Университетска болница "Свети Георги" в Пловдив стартира утре в 8 часа първата за 2017 г. Седмица на отворените врати за скрининг на риска от туберкулоза, която ще е до до 24 март, съобщи неговият началник д-р Веселин Давчев. Той обясни, че в петте дни на кампанията ще се извършват безплатни медицински консултации, а допълнителни изследващия ще бъдат направени на пациентите със съмнение за наличие на коварната болест. Инициативата е по повод Световния ден на туберкулозата - 24 март, чието мото тази година е "Обединени да спрем туберкулозата". Скринингът в УМБАЛ "Свети Георги" е част от Националната кампания за превенция и контрол на туберкулозата у нас и от програмата, финансирана от Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария. Целта е да се повиши информираността по отношение на туберкулозата, като същевременно с това всеки пациент получи достъп до здравни услуги.

Кампаниите се провеждат 4 пъти в годината, а в последната за 2016 г. кампания през декември се включиха 550 души. Тогава акцентът в скрининга бяха пациенти, зависими от наркотични вещества и алкохол, както и техните контактни лица. По-рано същата година екип от Отделението по фтизиатрия посети няколко от "огнищата" на туберкулоза - квартал "Столипиново" в Пловдив и ромските махали в Стамболийски и Кричим.

"При първата за 2017 г. кампания приоритет ще бъдат случаите на латентна туберкулоза - тя преминава безсимптомно при инфектираните лица. При нея не се наблюдават клинични, микробиологични или рентгенологични данни за наличие на активно туберкулозно заболяване. Макар че хората с латентна форма на заболяването не проявяват явни симптоми на активна туберкулоза и не са носители на заразата, те могат да бъдат окачествени като постоянни резервоари на инфекцията. При някои от тях има повишен риск от развитие на активно заболяване и те могат да станат източник на инфекция", обясни д-р Веселин Давчев.

Бързото диагностициране и адекватното лечение на болните с активна туберкулоза са от първостепенно значение за осъществяване на контрол над коварното заболяване. Също така трябва да се проследи и състоянието на лицата, които са били в контакт с болния от активна туберкулоза. Ранното откриване гарантира не само излекуване на вече заразените, но и прекъсване на веригата на предаване на болестта, подчерта д-р Веселин Давчев. През последните години кампании като "Седмица на отворените врати" се доказват като добра практика за откриване на случаи с туберкулоза, защото позволяват своевременно предприемане на мерки за хоспитализация, лечение и прекъсване на веригата за предаване на инфекцията, обясняват от отделението по фтизиатрия на УМБАЛ "Свети Георги".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве