УМБАЛ "Св. Марина" спечели дело срещу касата за надлимитна дейност

Варненската УМБАЛ "Св. Марина" спечели на втора инстанция дело срещу касата за надлимитна дейност. Апелативните магистрати потвърдиха решението на Варненския окръжен съд, с което по иск на болницата НЗОК бе осъдена да заплати 448 390 лв. главница за осъществени дейности през юни 2016 г. и 20 717 лв. лихва.

Съдът намери, че разпоредбата касата да плаща по предварително определени лимити противоречи на закона, според който осигурените лица имат право да получават медицинска помощ, гарантирана от бюджета на НЗОК. Клаузите по договор, които противоречат на закона, са нищожни, а осъществената болнична помощ следва да бъде заплатена в изпълнения обем, постановиха магистратите.

В мотивите им се сочи, че касата трябва да плати всички извършени дейности, тъй като в договора й с университетската болница няма клауза да прекрати обслужването на пациенти след изчерпване на лимита. Напротив, в документа е посочено изрично изискване болницата да разполага по всяко време с медицински специалисти и да осигурява денонощно изпълнение на лечебната дейност без ограничение в приема на осигурени пациенти и при забрана да се иска от тях да плащат при изчерпан лимит.

Опазването на здравето на гражданите е национален приоритет, който се гарантира от държавата и който болницата е приложила в съответствие с критериите за добра клинична практика, подчертава в мотивите си съдът. Решението вече е атакувано от НЗОК пред Върховния касационен съд, който трябва да се произнесе окончателно по спора, научи "Труд".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве