Умната сделка за Ботас

С началото на новата година „Мерцедес“ си купи един хубав проблем. За около 20 милиона евро. Толкова струваше изненадващото отказване от „Формула 1“ на световния шампион Нико Розберг. Вместо него „Мерцедес“ привлече Валтери Ботас от „Уилямс“ и това се оказа изключително умна сделка.

Инвестицията засега се изплаща. Преди Гран при на Унгария в неделя „Мерцедес“ има двама пилоти, които искат титлата – Ботас и Люис Хамилтън. Те се борят със Себастиян Фетел („Ферари“), който води с точка пред англичанина и с 23 пред финландеца.

Дълго време продължиха преговорите за вечно усмихнатия Ботас. Накрая „Мерцедес“ плати 10 милиона евро трансферна цена и пое заплатата от 4 милиона евро на Фелипе Маса, който бе убеден да не се отказва, а да кара за „Уилямс“ още един сезон. Естествено, германският тим трябва да поеме и годишното възнаграждение на новата си звезда – 6 милиона.

Ботас си заслужава парите. След отпадането в Барселона заради повреда в двигателя в следващите пет състезания финландецът спечели 91 точки. А конкурентите му Хамилтън и Фетел са съответно с по 78 и 73.Затова и „Мерцедес“ вече започна преговори за продължаване на договора на Ботас.

Чувствам се напълно интегриран и щастлив в отбора – твърди финландецът. - Не мисля, че престоят ми в „Мерцедес“ ще е гостуване за един сезон. Аз лично също имам високи цели. И знам, че мога да победя Хамилтън.“

Това обаче е една от най-трудните мисии точно в Унгария. Хамилтън е рекордьор по трофеи на „Хунгароринг“ - пет. Миналата година британецът задмина в този показател великия Михаел Шумахер. От действащите пилоти на пистата нито един не е печелил повече от веднъж на едно от най-трудните трасета. „Чувствам се специален в Унгария – написа Хамилтън в туитър. - Фактът, че съм печелил най-много пъти тук, е радостен, но и носи много напрежение. Нямам търпение да видя моите фенове в неделя.“

И докато ще опитва да брани първото си място във временното класиране, Себастиян Фетел не бърза да подновява договора си с „Ферари“. „В момента ме интересуват състезанията и нищо не бавим – каза германецът, чийто контракт изтича в края на годината. - По-важно е как ще се представим в Унгария, отколкото моя договор.“

В кулоарите на „Формула 1“ сериозно се говори, че Фетел може да размени мястото си с Хамилтън. Британецът е доста ухажван от „Ферари“. А като германски тим „Мерцецес“ иска да печели титли именно с германец.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт