Умна къща и болид за състезание представиха млади изобретатели

Близо 300 участници се включиха във второто издание на изложение в Горна Оряховица

Общо 10 хил. лв. е наградният фонд, осигурен изцяло от спонсори

Близо 300 млади изобретатели от три страни се включиха във второто издание на изложението за младежко техническо творчество в Горна Оряховица. В проявата участваха 58 отбора от България, Украйна и Румъния. Те представиха свои уникални изобретения. Мащабният технически панаир бе открит в четвъртък в железничарския град и продължава три дни. Областите, в които участниците се конкурираха, са мехатроника, машиностроене, електроника и електротехника, софтуер и машини.

Сред най-атрактивните изделия са умно огледало, електромобил болид, който ще се състезава в екомаратон, уреди за термоелектричество и множество роботи. За първи път в страната бе презентиран и енергиен център, който може да превръща механичната енергия в електрическа.

Горна Оряховица държи първенство по най-голям брой изобретения, след като се представи с пет отбора , както и с индивидуални участници. Екипи от Професионалната гимназия по електроника и електротехника „Ломоносов“, два отбора от Професионалната техническа гимназия „Васил Левски“, групата за иновации на „Механика Инженеринг Р.Г.“ и „Бултраф“ демонстрираха мащабите на техническата мисъл в железничарския град. Велико Търново пък бе отсрамен от от екип на гимназията по електроника „А. С. Попов“ и от възпитаниците на инж. Невен Боянов. Ученици от училището в старата столица са разработили таймер с микроконтролер за записване на програми и тестване на електронни системи.

Вниманието на посетителите на изложението привличаше болид, който е разработка на 15 студенти от Техническия университет в София. Младежите започнали работата си върху него през септември 2016 г., а през юли тази година бързата машина била готова и дори участвала в състезание в Италия.

„Болидът е с детайли и системи, които са наша разработка, сред които е и кормилната уредба. Има система за автоматично подаване на газ и смяна на предавките. Снабден е със стрес мембър на задвижване за здравина. Нашият болид е единственият в света с пневматични пружини”, обясниха изобретателите на бързата машина.

Те уточниха, че продължават да работят върху уникалния болид, като ще го доусъвършенстват и ще внедрят още програми.

За форума пристигна и отбор от Украйна, който показа радиоуправляем модел на пожарен катер. Изобретението е дело на две момчета на 14 и 16 години.

„Въпросният катер е бил произведен през 1981 г. в Германия и е предназначен за спасителни операции в Балтийско море. Нашата разработка е усъвършенстван модел, който е направен от екологични материали”, разкриха младежите от Украйна.

30-годишният Момчил Дамянов от Горна Оряховица пък показа различни аудиосистеми и DVD-формати. „Изделията са в сферата на ламповата техника, като обединяват старите със съвременните технологии”, уточни Дамянов.

Той представи лампови усилватели на световно ниво, които се управляват чрез сигнали от мобилни телефони и други източници.

Интерес предизвикаха и различните роботи, които са плод на упорит труд и мисъл на ученици от Професионалната гимназия по компютърни технологии и системи в град Правец съвместно с БАН. Сред тях бе изложен мобилен робот с безжично управление и сонар. Изобретателите обясниха, че той може да намери приложение за военни цели, както и в автомобилостроенето. На щанда на гимназистите можеха да се видят още робот с управление от мобилен телефон, както и роботизирана ръка, която може да се управлява от всяка точка на света по интернет чрез специална ръкавица.

„Ръката робот повтаря действията на човешката ръка в ръкавицата”, разясниха създателите на устройството.

Показан бе модел на скоростомер, а също и термосензор за мониторинг на температурата в компютърна система.

„По тези проекти работиха десетина ученици от 9 до 12 клас”, обясни техният ръководител Венцислав Начев.

Петима ученици на 17 години от Неврокопската професионална гимназия пък обраха овациите с модел на електрически пастир. Те създали изобретението, което да пази животните без нараняване, само за един месец.

Фурор предизвика и макетът на „умна къща” на Клуб „Роботи” от град Бяла. Нейни създатели са 17-годишните Симеон Балтаджиев и Йордан Ганев.

„Този дом е снабден със сензори, които създават различни удобства за обитателите. Регулират температурата, влажността, светлината. Внедрено е устройство за автоматично включване на лампите, климатик, вентилатор. Гаражната врата се задвижва от инфраред дистанционно управление”, изтъкват сръчните изобретатели.

Общо 10 000 лв. е наградният фонд, осигурен изцяло от спонсори. Наградите ще станат ясни днес (петък), когато в Горна Оряховица ще пристигне зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии