„Умни градове“ се срещат в Тел Авив

“Умните градове” и предизвикателствата в условията на развиващите се дигитални, технически и информационни технологии беше основна тема на традиционното събитие MUNI WORLD, годишна среща на кметове в столицата на Израел Тел Авив.

На площ от 6000 кв.м в Конферентния център на Тел Авив се проведоха пет събития, като основното бе панаир на десетки различни производители и компании от Израел - от агро и строителния бизнес до компании представящи високите технологии.

Експонатите на производителите представяха продукти на свръхмалки предприятия от семеен тип, които показваха продукти като магнитни държачи за смартфони за автомобили, детски люлки за дворове и площадки, до миниатюрни клетъчни системи за автономни комуникации при бедствени ситуации, както и иновации в строителството на “пасивни” сгради, които се охлаждат и отопляват от слънчевата енергия.

Какво ще се случи, когато технологиите в градовете напреднат толкова, че с телефона си ще командваме от дистанция какво да сготви домашния робот, кога да се затопли леглото в спалнята, кога да се включи прахосмукачката и за опасностите от хакерски атаки в софтуера на четката за коса, погледна в близкото бъдеще д-р Джонатан Рейхентал от САЩ. Лекторите насочиха вниманието на градоначалниците да работят за промяна на образованието от най-ранна възраст, защото до 20-30 години близо 60% от сегашните професии няма да съществуват и ще трябват нови специалисти.

Сред 500-те гости от цял свят бяха 12 кметове на български общини, организирани от г-н Яков Джераси и фондация “Израел – България”. Нашите кметове получиха предложения за развиване на туристически и земеделски бизнес и посетиха библейските Свети места в Йерусалим като Божи гроб, Западната стена на Соломоновия храм, езерото Галилея, река Йордан и дома на Божията майка в Назарет.

Българската делегация бе приета лично от бившия посланик на Израел в България, г-н Шуал Кемиса Раз. Кметът на гр. Мизия д-р Виолин Крушовенски го обяви за почетен гражданин и му връчи знака на града заради кампанията на “Топло сърце” в помощ на пострадалия от наводнение през 2014 г. град.

В град Цфат кметовете на израелския град Илан Шохат и на нашия Никопол - д-р Валерий Желязков - се договориха да бъде доставена строителна документация за изграждането на синагога на мястото, където през XVI в. в Никопол е имало образователен център за равини, основан от Йосеф Каро в периода 1523-1536 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм