Умни устройства ни излагат пред света

Когато кошчето ви за боклук има изкуствен интелект, тостерът ви изпраща съобщения по интернет, а огледалото ви свързва с Twitter, най-вероятно бихте си помислили, че сте в научнофантастичен роман, но подобни предмети наистина съществуват и могат да ни изложат пред целия свят.

Затова Mатю Рейнълдс от сайта Wired приканва към размисъл дали някои “умни” устройства не е добре да си останат “глупави”.

Ако където и да се намирате по света, не спирате да мислите какво става с боклука ви у дома, можете да проверявате това чрез кошче за отпадъци, снабдено с изкуствен интелект чрез приложението Qube, и това да стане достояние на всички. Ако пък ви е нужно да изпращате съобщения за състоянието на филийките си, можете да го направите чрез създаден за това “умен” тостер. Защо да плащате по-малко за обикновено огледало, след като може да дадете 1000 долара за огледалото Griffin Conected Mirror, което ви свързва с Twitter?

Умен термометър пък помага да споделите температурата си със света. Чрез приложението Smart Thermometer тази информация може да се шерва в интернет.

Разбира се, през 2017 г. и четката ви за коса ще трябва да е снабдена с изкуствен интелект. Такава е Kerastase Hair Coach, която “слуша” с вграден микрофон звука на вашето ресане. Ако пък сте забравили как да си миете зъбите, има четка, която ви насочва какво да правите със специално приложение.

Вече можете и да вечеряте с помощта на вилица, отчитаща колко бързо ядете, и с бутилка вино, която има Wi-Fi. Специално приложение съобщава във всеки момент колко яйца имате в хладилника, без да се налага да се изморявате и да отваряте вратата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука