Умряла овца вдигна ветеринари в Шуменско

Снимка: Архив

Сигнал за умряла овца от стадо в шуменското село Крайгорци, община Върбица, вдигна на крак ветеринари, те са взели множество превантивни мерки до излизане на резултатите в четвъртък. "Издадох веднага заповед. Взети са проби. Свикахме кризисен щаб. Беше спряно движението на животните. Също така бе издадено разпореждане да се отглеждат само оборно", каза д-р Катя Райкинска, директор на Областната дирекция по безопасност на храните. В четвъртък вече било изяснено, че пробите са отрицателни, на територията на Шуменска област няма регистрирани случаи на чума по дребните преживни животни.

Притесненията идвали и от факта, че хора от Шуменско са пребивавали в районите с огнище на заболяването. Въпреки отрицателните проби, остава забраната за движение на животни в района, който е граничен с област Бургас. Край село Крайгорци превантивно е била създадена и дезинфекционна площадка.

В Шумен по време на Областна епизоотична комисия бяха набелязани още мерки за недопускане на африканска чума по свинете. Като бе подчертано, че заболяването е само на 60 км. от нас в гр. Констанца. Не бива да се допуска излизане на свине по улици, сметища и храненето им с кухненски отпадъци. Да се засили ветеринарномедицинския контрол в свиневъдните обекти. Започват проверки от ловно-рибарските дружества и държавните лесничейства за наличие на болни или умрели диви свине в горите. Сред ловците също ще има разяснителна кампания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България