Умуват по два проекта за центъра на Шумен

Ларгото на Шумен трябва да бъде обновено, но предстои да се вземе решение кой е най-удачният вариант. Снимки Цветелина Георгиева

Два идейни проекта за ремонт на центъра на Шумен бяха представени в сряда пред оценителна комисия, председателствана от главния архитект на града инж.Дияна Стефанова. Обновление на централния бул."Славянски" от площад "Кристал" до хотел "Мадара" не е правено от десетилетия и обектът е включен в инвестиционната програма на общината по ОП"Региони в растеж". Ларгото обаче е в списъка с допълнителни обекти, които може да се реализират. Ремонтът ще бъде за близо 6,2 млн.лв., а шуменци очакват тотално преобразяване на зоната, градена преди повече от 35 г.

От това време има недовършени постройки - стърчащата кула на БТК и Търговския дом, но те не са предвидени от архитектите на двата проект.

По изтеглен жребий първи беше представен проектът на архитектите Добрил Добрев, Дарий Аврамов, Георги Маринов и Камен Добрев. Той предвижда изграждане на сух фонтан в пространството пред хотела, подмяна на настилките, открита сцена, кътове за деца на няколко места и велоалея.

Вторият проект е на колектива архитекти Красимир Генов, Николай Симеонов, Даниела Славова, Веселин Василев и Явор Генов. Според тях е наложително да се оживи пространството от Драматично-кукления театър до хотела. Трябва да се обърне внимание на липсата на дървета в тази зона, което кара пешеходците да я избягват. Предвидено е залесяване, водни площи.

Преди 6 г. друга част на центъра на Шумен беше обновена за милиони по европроект, положен беше цветен асфалт, но всяка година той се ремонтира. По мнение на архитекти при свързване на двете зони може да се направят корекции на настилките и във вече ремонтираната част.

На обсъждането присъства кметът Любомир Христов и екипът му, както и заинтригувани граждани. Комисия ще обсъди вариантите на закрито заседание.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България