Унай Емери - Анализаторът

Унай Емери е един от най-актуалните футболни треньори в света. В момента e начело на ПСЖ, европейски гранд с безкрайна финансова мощ. За да стигне до Париж, испанецът води отбори от долните дивизии в родината си като "Лорка" и "Алмерия". В последствие работи и във "Валенсия", както и "Спартак" (Москва), за да се върне в Испания. Превърна се в най-успешния треньор в историята на "Севиля". С тима спечели три поредни трофея в Лига Европа. От лятото на 2016-та е треньор на френския гранд.

С парижани вече спечели титла и купа във Франция. Голямата цел пред клуба е мечтан трофей в Шампионската лига. И защо не? Испанецът вече е показал, че може да печели в Европа. Всичко това, благодарение на неговата страст да... анализира.

Психологията също му е верен помощник, за разлика от годините, когато е играл футбол. Сам признава, че като играч е бил техничен, но със слаба психика. Футболистът Унай Емери бил от романтичните играчи. Обичал прекалено много самата игра, за да пази главата си хладна, когато трябва. Нямал манталитет на победител за сметка на прекалено много недостатъци, за да стане голям футболист. Физически също отстъпвал. Сигурен е, че опитът като състезател му помогнал да е треньорът, в който се превърнал днес.

Още като играч е искал да бъде наставник. На 23 години тренира голобради момчета в родния му град Ондарибия. На 24-и се сдобил с първия си патент, а последните дипломи в треньорската професия придобива на 28-29 годишна възраст. За разлика от голяма част от наставниците, които започват да учат, след като приключат с футболните си кариери.

Прекарва цялата си футболна кариера в слушане, наблюдаване и анализиране какво се случва на терена. Съжалява, че го осмислил и започнал да го използва едва след като станал наставник.

На времето съотборниците се шегували с него, като го наричали „разтревожен задник“, заради постоянната умислена физиономия, която имал.

Тогава и сега обаче спазва една и съща традиция. Обича да се разхожда по игрището преди срещата. Това му помага да мисли. Нарича го „сладко спокойно удоволствие“. Признава, че често променя плановете си, заради добра интуиция точно в тези моменти.

Първият му отбор като треньор е „Лорка“, където е играл като футболист. Шефовете го изненадват с предложението да спре с футбола и да поеме тима. Когато влиза в съблекалнята, съотборниците го питат къде е треньорът и да не би да е болен, че той ще води заниманието. Емери отговаря:

„Здравейте! Бях ваш съотборник, но от този момент аз съм шефът!“

Неговата максима като наставник е никога да не мисли за бъдещето. Това поражда само съмнение, а и те кара да не действаш в момента. Най-далечното бъдеще за Емери е утре. Днес работи за следващия мач. Когато срещата приключи, започва да мисли за тренировката на следващия ден.

Това, което има в момента го смята за заслужено - да води един от най-богатите и силни отбори в света. Бил е треньор и на скромни тимове. Например, „Алмерия“, с който се изкачва от трета до втора дивизия. По това време прекарва и малкото си свободно време в гледане на мачове. По думите му, те са били стотици. Интересува се е от това как отборът печели? Защо и каква е причината? Какво точно тренира? Както и обратното - какво не работи при губещите тимове? Отборът играе лошо, но печели. Другият - добре и красиво, но губи. Каква е причината?

„Във футбола ученето идва през очите“, твърди наставникът.

Съжалява, че не може да отиде на друг стадион и да гледа на живо като зрител футболна среща, защото ще започнат спекулации. Веднага по вестниците ще излезе списък с имена на играчи, които уж наблюдава. А Емери се интересува от колективното действие, когато гледа мач. Как се движи отборът по терена, начинът на атака, играта в защита и т.н. Няма модел за треньор. Харесва всички. Емери се има за гъба, която попива всичко.

И заради това продължава да гледа срещи по телевизията, защото продължава да се учи.

Привърженик е на емоционалната интелигентност. Тя му помага да управлява съблекалня с милионери. Психологическият аспект винаги го е привличал. Измисля сценарий, който играчите виждат и знаят какво трябва да правят. Ако отиде на тренировка и покаже нещо, което ще изненада футболистите, означава, че е работил зле.

Разчита на индивидуалната и колективна психология. Засилва конкурентния дух и изостря сетивата на целия тим. Когато има двама играчи на една и съща позиция, работи повече с този, който не играе.

„Защото трябва да покаже физически и умствено, че е по-добър от останалите на същата позиция“, признава Емери.

Не харесва треньорите, които избягват комуникацията с играчите. За него това е тъжно. Емери разчита на голяма любов и доверие в съблекалнята. Не иска да е диктатор, а лидер на група от 22 души, които са готови да направя всичко за него.

Празната писалка във "Валенсия"

По време на престоя си във "Валенсия", Унай Емери същисва съблекалнята с видеоразбори.

"Всеки мач гледам подробно на видео, като мога да прекарам около 12 часа, в които да анализирам всичко - признава треньорът. - След това правя клип, с който обяснявам на играчите си в рамките на 60 минути какво трябва да знаят. Ако не могат да го разберат, значи не внимават."

И веднъж си го изкарва на играч на "прилепите", макар че и до днес не се знае кой е той.

Емери раздал подробна информация за всеки футболист, срещу когото ще се изправят възпитаниците му в следващия мач, както и лист с химикалка за записки. И тогава непослушникът си го получил. Емери му дал празна химикалка. След лекцията го попитал: "Кажи сега на всички какво си записа?".

За него

Той е обсебен от футбола

Трябва да прекарате малко време с него и ще разберете какъв е. Обсебен е от футбола. Просто е болен. Веднъж противников играч ме попита как се работи с Емери, тъй като се познават. Казах му, че сме гледали видео три дни, за да разберем как да ги спрем. Той ми отвърна "да, да, знам". Със сигурност Емери е най-добрият, с когото съм работил. Бяхме заедно три години, но не можах да издържа и четвърта. Просто се махнах.

Хоакин, бивш играч на "Валенсия"

"Трудолюбив" дори не му подхожда

Винаги съм вярвал в него и никога за миг не съм се усъмнил в неговият талант. Унай Емери е един от най-добрите треньори в света. Дори да паднем от последния няма да го уволня. Знам как работи. Трудолюбив дори не е точната дума за него. Заради това е в ПСЖ. Ако загубим причина ще търся в мотивацията на играчите, не в начина му на работа.

Насер Ал-Хелайфи, собственик на ПСЖ

По-добър тактик е от Капело

Нямах най-добрите взаимоотношения с него. Между нас връзката бе нещо като любов и омраза. Въпреки това станах по-зрял футболист под негово ръководство. Спечелих много трофеи, благодарение на Емери. Работил съм и с Фабио Капело, но той е по-добър тактик, а и е луд на тази тема. Гледахме постоянно видео анализи. Накара ни да мислим различно и то в положителен аспект.

Хосе Антонио Рейес, бивш играч на "Севиля"

Искам пак да работим заедно

Най-важният треньор, който съм имал по време на кариерата си. За мен той е най-добрият в тази професия. Подобри ме във всяко отношение като футболист. Винаги съм се чувствал спокоен с него, защото обичаше да се доверяваше на играчите. Добър приятел, имаме отлична връзка. Бих искал да работя отново с него.

Карлос Бака, играч на "Виляреал"

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети