Унгария започна антиевропейска кампания заради преселниците

Унгария започна днес антиевропейска кампания с допитване до гражданите как да се реагира на политиката на Брюксел, която според правителството на премиера Виктор Орбан заплашва независимостта на страната, предаде Франс прес.

Въпросникът, озаглавен "Да спрем Брюксел!", е разпратен до всяко домакинство в страната, съобщи държавният секретар по правителствените комуникации Бенце Тужон.

"Какво трябва да направи Унгария когато, въпреки неотдавнашната серия от терористични нападения в Европа, Брюксел иска да я накара да приеме влезли незаконно мигранти", гласи един от въпросите. Възможните отговори са "да се позволи на тези мигранти да се движат свободно из страната" или "да ги държи под наблюдение, докато чака властите да решат техния случай".

Правителството на националистическия премиер Виктор Орбан разпореди мигрантите да се задържат безсрочно в лагери на границата, припомня АФП. Разпоредбите влязоха в сила миналата седмица.

Друг въпрос засяга международните неправителствени организации, които според правителството подкрепят незаконната миграция или се "месят" във вътрешните работи на страната. От месеци насам унгарското правителство се опитва да потиска различни неправителствени организации, които окачествява като "политически" или като "активисти наемници" - особено тези, които са основани от милиардера от унгарски произход Джордж Сорос, припомня АФП.

През 2015 г. беше проведено подобно "всенародно допитване", отнасящо се до "имиграцията и тероризма". То беше подложено на критики от агенцията на ООН за бежанците, която видя в него риск за засилване на ксенофобията в страната. През октомври миналата година Орбан организира референдум срещу мигрантските квоти на ЕС. Над 93 процента от гласувалите подкрепиха правителството, но референдумът не беше признат за валиден, тъй като избирателната активност беше под минималния праг от 50 процента.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа